03 Juni 2020

Ze vierden feest

Ga naar overzicht

Deel op:

Je kunt niets waardevols zeggen als je niet het risico loopt verkeerd begrepen te worden.’

Timothy Radcliffe o.p. in gesprek bij VNO-NCW in Den Haag, 4 november 2019.

‘Ze vierden feest. Dit is natuurlijk het fundamentele punt van de gelijkenis. Jezus werd uitgedaagd om de gelijkenis te vertellen door de farizeeërs en schriftgeleerden die fluisterden: ‘Deze man ontvangt zondaars en eet met hen’. Het hoogtepunt van het verhaal is de uitnodiging van de vader aan de oudste zoon om met hen feest te vieren: “We konden toch niet anders dan feestvieren, want je broer was dood en is weer tot leven gekomen. Hij was verloren en is teruggevonden.”

Jezus moest deze gelijkenis vertellen omdat hij verkeerd werd begrepen, althans gedeeltelijk. Als je feest viert met prostituees is dit onvermijdelijk. Als je omgaat met belastinginners, zullen sommige mensen denken dat je er voorstander van bent om de armen uit te persen.

Maar je kunt niets waardevols zeggen als je niet het risico loopt verkeerd begrepen te worden.

Als je partij kiest voor de armen, zoals Helder Camera, zullen mensen denken dat je een communist bent. Als je je huis openstelt voor homo’s, zullen ze je beschuldigen van verwerping van de leer van de kerk. Dat kan ik je verzekeren! Onder mijn leiding ontdekte ik dat je nooit iets waardevols kunt doen als je te bang bent om verkeerd begrepen te worden. Is dit ook jouw ervaring?’

Fragment uit de lezing over ‘Bevrijdend leiderschap’ die Timothy Radcliffe enkele maanden geleden gaf in Den Haag. De tekst is nu in vertaling doorgestuurd aan de participanten en is hier te lezen

Eerder verschenen

06 december 2019
Leestijd 3 min

Zeven lessen voor leiderschap

Lees meer