In memoriam

Ter herinnering aan Jan Goes

n Aqua Viva in Nijmegen overleed op 18 juni 2020 dominicaan Jan Goes (88). Bij zijn vanwege corona besloten uitvaart werd dit in memoriam voorgelezen.

Lees hier de overweging van Gerrit Jan Westerveld, voormalig pastor-collega in Utrecht, bij de uitvaart.

Jan werd geboren in de Kaasmarktstad Alkmaar op zondag 21 juni 1931 en werd nog dezelfde dag gedoopt, waarbij hij de namen ontving van Johannes Maria Antonius. Hij was het jongste kind van Gijsbertus Willebrordus Goes en Henrica Cornelia Uitjens. Zij hadden een luxe bakkerijzaak.

In die tijd telde Alkmaar twee dominicaanse parochies en als vanzelfsprekend volgde Jan zijn middelbare opleiding op het Dominicus College in Nijmegen. Op 17 september 1950 trad hij in het noviciaat te Huissen en deed zijn professie op 18 september 1951. Hij studeerde filosofie in Zwolle en theologie in Nijmegen. Hij werd priester gewijd op 25 juli 1957.

Jan werd benoemd voor Curaçao, waar hij op 31 augustus 1958 aankwam. Slechts een jaar verbleef hij in Wishi, waarna hij zijn pastorale werk voortzette op Aruba op Santa Cruz en San Nicolas. Na een kort pastoraat op Antriol (Bonaire) keerde hij terug naar Aruba in 1966 en werd pastor op Brasil.

Afscheid 2010 Dominicanen pater Goes in gesprek

Jan Goes bij zijn afscheid van Utrecht in 2010.

Gedurende deze periode kreeg hij een auto-ongeluk, waarvan de gevolgen hem later veel last zouden bezorgen. In 1971 zien we hem opnieuw op Bonaire, in Kralendijk. Vanaf 1973 tot 1988 was hij actief op Curaçao in de parochies van Buena Vista, San Willibrordo, Barber, Koraal Specht en tenslotte in de kathedrale Kerk van Pietermaai.

In 1988-1989 nam Jan een sabbat periode in Nederland en besloot hier te blijven en in 1990 de vacature in de Dominicusparochie in Utrecht te aanvaarden. Van 2001 tot 2006 was hij moderator van de H. Antonius- O.L. Vrouw van Goede Raad-parochie in dezelfde stad, maar bleef voorgaan in de diensten tot 2011.

Vanaf zijn terugkeer in Nederland was hij tevens nauw verbonden met Antilliaans-Arubaanse vieringen in Amsterdam en Almere. In november 2011 verhuisde hij naar het Maria Convent in Berg en Dal, waar hij een goede tijd heeft gehad tot in 2020 een tumor in zijn hoofd werd ontdekt. Na een kort verblijf in Kalorama vond hij een goede verpleging in Aqua Viva, waar hij lichamelijk en geestelijk snel achteruitging en op 18 juni overleed.

Jan Goes 2019-01 klein

Jan was een ‘zondagskind’ en een ‘nakomertje’ en werd wellicht enigszins verwend in het gezin, waarin hij opgroeide. Het was een heel dominicaans milieu: ‘magis natus, quam vocatus’, meer geboren dan geroepen, zoals hij altijd van zichzelf getuigde. Het was niet verwonderlijk dat hij naar het St. Dominicus College ging en zich aanmeldde in Huissen. Hij was ook heel trots op zijn geboortestad, waar nog steeds ‘de victorie begint’. Van aard was hij heel joviaal, blijmoedig en communicatief, maar hij was ook graag het middelpunt in een gesprek, anders voelde hij zich buitengesloten.

In het begin was het wel even wennen, maar spoedig vond hij zijn draai in het Caribisch deel van Nederland op San Nicolas in Aruba, met zijn vele nationaliteiten. In het toenmalig pastoraat was huisbezoek heel gewoon en Jan vond dat ook belangrijk. In de vele parochies waar hij werkzaam was kon hij zich gemakkelijk aanpassen, want hij was een open, optimistisch en relativerend mens.

Terug in Nederland heeft hij met plezier gewerkt in Utrecht, ook temidden van veel Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Belangrijke ondersteuning vond hij in Gerrit Jan Westerveld als collega-pastor. Ook ging hij op vele plaatsen in het land voor bij Antilliaanse en Arubaanse vieringen. Dat voelde hij als een thuiskomen.

Hij was een open, optimistisch en relativerend mens - en als AZ verloor was Jan in last.

De overgang naar Berg en Dal was niet gering. Hij was immers gewend alleen te wonen en hij miste het stadsgewoel. Hij kwam als ‘pensionado’, maar hij had er zijn eigen autootje en was een voetbalfanaticus. Geen belangrijke voetbalwedstrijd ging aan zijn aandacht voorbij en wanneer AZ verloor was Jan in last.

Zijn mobiliteit verminderde echter, nog als gevolg van het auto-ongeluk van vroeger. Begin maart 2020 was zijn zorgbehoefte dusdanig groot geworden vanwege de hersentumor dat hij uit huis geplaatst moest worden. Na een spoedopname in Kalorama kon hij doorgeplaatst worden naar Aqua Viva. Daar sliep hij op 18 juni tijdens het middaguur rustig in.

De eucharistie bij zijn uitvaart in de St. Dominicuskerk te Nijmegen hebben we in besloten kring moeten vieren vanwege wettelijke voorschriften rond het coronavirus. Dat deden we op donderdag 25 juni 2020, waarna het lichaam van Jan begraven is op het kerkhof van de dominicanen aan de Willem Schiffstraat.

Lees hier de overweging van Gerrit Jan Westerveld, voormalig pastor-collega in Utrecht, bij de uitvaart.

0103

Foto's uit februari 2019 in de communiteit van Berg en Dal, op de tweede foto loopt Jan linksvoor, met stok. Foto's Arjan Broers