15 Juni 2020

Er is weer een Dominicusparochie in Alkmaar

Ga naar overzicht

Deel op:

egin dit jaar koos de Alkmaarse fusieparochie voor de historische naam: Dominicus. De nieuwe parochie is op zoek naar een beeld van de stichter van de Orde der Predikers.

Logo van de nieuwe parochie.

Op 1 januari 2020 fuseerden de Matthias-Laurentiusparochie Alkmaar (ook al een fusieparochie) met de Mariaparochie in Alkmaar-Noord, de St.Laurentiusparochie in Oudorp en de St. Michaelparochie in Zuid-Schermer.

De grote fusieparochie draagt de naam van Sint Dominicus. Voor deze naam werd op historische gronden gekozen: de dominicanen waren eeuwenlang actief in Alkmaar. Al voor de Reformatie hadden ze er een termijnhuis van het klooster van Haarlem. Er was een statie in de tijd dat de katholieke kerk niet volwaardig mee mocht doen. Daarna bouwden de broeders er de Dominicuskerk (plm 1865) en in 1910 openden zij buiten de Singel een hulpkerk, de St. Josephkerk.

De Dominicuskerk in het centrum werd door teruglopend kerkbezoek in 1974 aan de eredienst onttrokken en in 1985 gesloopt. Er staat alleen nog een torentje als versiering van winkelcentrum Domus. Zie dit artikel uit onze serie Sporen. De Josephkerk is in 2019 aan de eredienst onttrokken.

Uit Alkmaar komen verschillende broeders dominicanen, zoals Jan Goes o.p., de onlangs overleden Antoon Stikvoort o.p. Nico van den Idsert o.p. (+2012), André Engeln o.p. (+2009), Piet van Kessel o.p. (+1981), lekendominicaan Kees Nypels en pastor en oud-dominicaan Jan Groot.

Ook Ludovicus Theissling o.p., de enige Nederlandse dominicaan die magister van de wereldwijde Orde werd, werd er geboren. Vele anderen werkten er, tot de provincie de parochie teruggaf aan het bisdom. En Raymond van Bergen o.p. begon zijn carrière als kunstenaar met ramen in de Josephkerk.

Gezocht: een beeld van Dominicus

Voor de St. Laurentiuskerk (de hoofdkerk van de nieuwe parochie) is men nu op zoek naar een beeld van de heilige Dominicus. Liefst in een grootte van 1,50 meter en gekleurd en indien mogelijk met een console, schrijft Kees Groenland ons.

Het oorspronkelijke beeld van Dominicus dat in de naar hem genoemde kerk stond staat in een particulier museum in Langedijk en dat wil het beeld niet afstaan. Zou er ergens in dominicaans Nederland een dergelijk beeld in langdurige bruikleen te krijgen zijn?

U kunt contact opnemen met Kees Groenland, koster van de Laurentiuskerk. Meer weten over de Dominicusparochie, klik hier.

Eerder verschenen

31 januari 2014
Leestijd 2 min

Voorheen Dominicuskerk Alkmaar

Lees meer