06 Juni 2020

Afscheid Jan van Hooydonk van Volzin

Ga naar overzicht

Deel op:

a meer dan 40 jaar kerk- en religiejournalistiek gaat lekendominicaan Jan van Hooydonk met pensioen. 'Zijn’ Volzin neemt deze maand afscheid.

Klik om naar de website van Volzin te gaan.

Als twintiger kwam hij in 1981 in dienst van De Bazuin. Nu, bijna veertig jaar later, neemt Jan van Hooydonk afscheid van Volzin om met pensioen te gaan. Hoewel hij altijd hartstochtelijk voorstander is gebleven van kerkelijke vernieuwing, is activisme niet zijn stiel. ‘Mijn barricade is mijn werk te doen: schrijven en verkondigen.’

Dat is de inleiding tot het afscheidsinterview van Elleke Bal met Jan van Hooydonk (66) in het juninummer van Volzin, het blad dat in 2002 ontstond uit het samengaan van Hervormd Nederland en De Bazuin.

Van Hooydonk wordt opgevolgd door Greco Idema en Enis Odaci. De eerste is als ‘reli-ondernemer’ onder meer betrokken geweest bij het door het DSTS opgerichte Nieuw Wij en momenteel bij het toekomstplan van abdij Berne. De tweede, oprichter van ‘Humanislam’ was lang columnist in Volzin en werkte tot voor kort ook voor Nieuw Wij.

'Ik mocht veertig jaar bezig zijn met zaken die er werkelijk toe doen'

Voor Jan van Hooydonk begon zijn carrière toen hij als student op het Albertinum kwam wonen, het toenmalige grote dominicanenklooster in Nijmegen. André Lascaris o.p. vroeg hem voor de Bazuin te gaan werken.

Later maakte hij ook deel uit van de andere dominicaanse communiteiten en hoorde hij bij de oprichters van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, in 1999. Hij gaat regelmatig voor in de oecumenische vieringen in de Nijmeegse Stevenskerk en was en is als bestuurder actief in dominicaans Nederland.

In zijn laatste redactioneel schrijft hij: ‘Wat me bovenal blij maakt, is dat ik veertig jaar dag in dag uit in mijn werk bezig mocht zijn met “zaken die er werkelijk toe doen”. Het is daarom geen toeval dat de special in het laatste nummer van Volzin waarvoor ik verantwoordelijkheid draag, gaat over God. Die maakte zogezegd de corebusiness van mijn redactionele leven uit. En natuurlijk niet alleen van mijn redactionele leven, maar ook van mijn persoonlijke leven, als gelovige, als oecumenische katholiek en als lid van de dominicanenorde.’

Lees hier het hele interview.

Lees hier het hele redactioneel.

Ga hier naar de website van het tijdschrift Volzin.