06 Mei 2020

Restauratie van OL Vrouwkerk van Mosul

Ga naar overzicht

Deel op:

et geld van de Verenigde Arabische Emiraten is Unesco ondanks de Corona-pandemie begonnen met de restauratie van de kerk van het klooster Notre-Dame de l’Heure in Mosul (Irak).  

Het project kent een aantal fasen, van opgravingen tot restauratie, en wordt ook gebruikt om erfgoedspecialisten en lokale ambachtslieden op te leiden, in samenwerking met de Iraakse overheid. De kerk is erkend werelderfgoed.

De kloosterkerk Notre-Dame de l’Heure (Al-Saa’a) bevindt zich in het hart van de oude stad van Mosul, op het kruispunt van de twee hoofdstraten die het historische centrum delen. Gebouwd in opdracht van de dominicanen aan het einde van de 19e eeuw werd het altijd beschouwd als een van de karakteristieke gebouwen van de oude stad Mosul, die in 2014 veroverd en grotendeels verwoest werd door Da’esh (IS). De dominicanessen en dominicanen in de regio vluchtten destijds naar Koerdisch Irak.

De kloosterkerk is door de jaren heen de thuisbasis geweest van veel spirituele, culturele en educatieve activiteiten en wordt gezien als een teken van de broederschap in de multireligieuze stad Mosul en de streek, de Vlakte van Ninivé.

In oktober 2019 sloot de kloosterkerk zich aan bij de Al-Nouri moskee en de Syrisch-katholieke Al Tahera-kerk, om gebruik te maken van het restauratieplan van de UNESCO, gefinancierd door de Verenigde Arabische Emiraten. Het plan heet Reviving the Spirit of Mosul. Men wil de belangrijkste historische monumenten van de stad reconstrueren om zo de sociale cohesie en de verzoening in Mosul te ondersteunen.

De Franse dominicaan Olivier Poquillon, eerder secretaris-generaal van de Commissie van Bisschoppenconferenties van de EU (COMECE) in Brussel, leidt nu het project namens de dominicanen. Hij hoopt dat het klooster een centrum kan worden voor beroepsopleidingen en een belangrijke locatie voor gezamenlijke activiteiten op cultureel en sociaal gebied.

Bron: op.org (incl. foto’s), Kerknet

0103