18 Mei 2020

Over een advocaat en een beschuldiger

Ga naar overzicht

Deel op:

Als je echt van iemand houdt, dan luister je naar wat hij te zeggen heeft en je doet er wat mee.’

Stefan Mangnus o.p.

‘De eerste zin uit het evangelie dat we zojuist gehoord hebben, geeft aanleiding tot een moralistisch misverstand. Als je mij liefhebt, zul je mijn geboden onderhouden. Dat klinkt alsof Jezus hier een voorwaarde schept voor zijn liefde. Bijna als een soort chantage.

Maar ik denk dat de betekenis anders is. Dat Jezus hier niet een voorwaarde schept, maar dat hij iets benoemt dat dichtbij onze alledaagse ervaring ligt, iets dat bijna vanzelfsprekend is. Als je echt van iemand houdt, dan luister je naar wat hij te zeggen heeft en je doet er wat mee.’

Begin van de overweging van Stefan Mangnus o.p. in de podcast van Dominicanen010 voor de zesde zondag van Pasen. 

Beluister hier de hele uitzending, inclusief de evangelielezing (Johannes 14, 15-21).

Wilt u de Engelse versie horen met een overweging van Richard Steenvoorde o.p., klik dan hier.