04 Mei 2020

Geen heil buiten de wereld om

Ga naar overzicht

Deel op:

ets meer dan tien jaar na zijn overlijden brengt deze nieuwe bescheiden bundel werk bijeen dat Edward Schillebeeckx schreef rond 1980 en dat niet of nauwelijks bekend geworden is. Ingeleid door Ted Schoof o.p., met een nawoord van Erik Borgman o.p.

In de jaren daarvoor publiceerde Edward Schillebeeckx (1914-2009) in totaal 1530 bladzijden in twee grote werken waarin hij probeerde door te dringen tot de kern van het ‘verhaal van een levende’, Jezus. Deze boeken maakten hem wereldwijd bekend als een belangrijk en vernieuwend theoloog, binnen en buiten de katholieke kerk.

De deels nieuw gevonden bijdragen in deze bundel hebben een aparte plaats in Schillebeeckx’ ontwikkeling, schrijft Ted Schoof o.p. in zijn inleiding. Er dook namelijk een korte, zorgvuldig bewaarde handgeschreven notitie op, over de vraag Waarom ik theoloog ben – katholiek (oecumenisch) theoloog. ‘Of liever, zoals hij meteen corrigeerde: “blijf”.’

De notitie lag in een aparte la en is waarschijnlijk kort na zijn gesprek met de Congregatie voor de Geloofsleer geschreven, die kritisch was op zijn werk maar hem niet veroordeelde. Schillebeeckx schrijft dat hij ‘al sinds dertien jaar’ twijfelde aan de gangbare theologische benadering toegespitst op binnenkerkelijke ‘waarheden’, en was gaan beseffen dat ‘de realiteit van het heil [te vinden is] “in de wereld” en al wat daar gebeurt, ook – zelfs vooral – in de politiek’.

U kunt kennismaken met dit boek en de inleiding van Ted Schoof via deze link.

Voor bestelinformatie, klik hier

*

Eerder verscheen onder meer:
In Memoriam Edward Schillebeeckx (1914-2009)
Edward Schillebeeckx’ nagelaten bibliotheek
Edward Schillebeeckx’ nalatenschap bezien
Leerlingen van Edward Schillebeeckx
Verhalen van een Levende – preken van Schillebeeckx