18 Mei 2020

Corona treft kloosters

Ga naar overzicht

Deel op:

nze actie 'Ik ben bij Bijdorp’, vanwege Corona bij de dominicanessen van Voorschoten, leidde tot media-aandacht voor getroffen kloosters. En Stijn Fens wijdde zaterdag in Trouw zijn column aan de overleden Jozef de Vlaam.

Archieffoto van de handen van een zuster in Voorschoten, door Ramon Mangold.

Sinds 4 mei is heel Huize Bijdorp in individuele quarantaine. Er overleden inmiddels drie zusters en een broeder.

Het virus treft met name oudere mensen en gedijt onder meer op plekken waar mensen samen zingen. Huize Bijdorp is dan ook niet het enige klooster dat getroffen is door Corona. Bij de zusters van Liefde in Tilburg bezweken vorige maand binnen twee weken 13 van de 128 zusters. Bij de fraters van Tilburg stierven vier broeders, bij de zusters van Liefde in Schijndel overleden vier zusters, in het Karmelklooster in Zenderen stierven twee religieuzen.

Journalist David Bremmer schreef een stuk dat in het Algemeen Dagblad en het Parool verscheen, onder de wat alarmistische en kromme kop: ‘Tientallen nonnen en monniken overleden: corona bedreigt voortbestaan kloosters’. Lees het hier.

Trouw pikte het bericht op en schreef deze samenvatting: ‘Nederlandse kloosters zwaar getroffen door corona‘.

Stijn Fens van Trouw wijdde er zaterdag zijn column aan, waarbij hij de aan Corona overleden broeder Jozef de Vlaam aanhaalt: ‘Het gezicht van de coronadoden blijft achter de cijfers verborgen‘.

Leo Fijen, uitgever en voormalig omroepman, schreef erover op zijn Facebookpagina:

Tien weken niet van het terrein af, alle maatregelen nemen om niet getroffen te worden door het coronavirus en dan toch…

Geplaatst door Leo Fijen op Donderdag 14 mei 2020

Overste zr. Regina Plat en directeur Peter Meijs van Huize Bijdorp hebben voorlopig wel even genoeg van alle media-aandacht. Hun zorg gaat uit naar de bewoners en medewerkers.

Wilt u toch betrokken zijn? Wees hen nabij in uw gebed of doe mee met deze oproep:

'Ik ben bij Bijdorp'

Beste lezer,

De kapel van de zusters en broeders in Voorschoten is leeg. Alle bewoners moeten op hun kamers blijven.

Het zou mooi zijn als wij die kapel een beetje konden vullen met kaarten die onze verbondenheid uitdrukken: bij voorkeur kaarten van kaarsen of andere lichtjes. Als de quarantaine straks wordt opgeheven, kan er een ketting van kaarten hangen, als ware het een ketting van gebed.

Stuur uw ansichtkaart – evt. met de vermelding Ik ben bij Bijdorp – naar:

Huize Bijdorp
t.a.v. Regina Plat o.p.
Veurseweg 3
2251 AA Voorschoten

MAX Ouderenjournaal

Op 18 mei was de oproep ook te zien aan het begin van het MAX Ouderenjournaal.

Eerder verschenen

11 mei 2020
Leestijd 3 min

Ter herinnering aan Jozef de Vlaam

Lees meer