17 April 2020

'Wees nooit bang om met God te worstelen'

Ga naar overzicht

Deel op:

nlangs verscheen Hineni: In Imitation of Abraham. De Amerikaanse dominicanes Mary Navarre correspondeerde met de vorig jaar overleden broeder Leo de Jong, die een rol speelt in het boek. Een aanbeveling.

door zr. Mary Navarre o.p.

Het is bijna een jaar geleden dat mijn vriend, br. Leo de Jong, overleed. Ik was dan ook blij om over Leo te lezen in een nieuw boek met de titel Hineni, uitgegeven door Liturgical Press in de VS. Het boek, geschreven door Alisa Kasmir, is een even rijke als toegankelijke verkenning van de zoektocht naar God en is geschikt voor elke zoeker, vooral voor diegenen die geïnteresseerd zijn in geestelijke begeleiding.

Een deel van het boek heet ‘Verzamelde wijsheid uit het veld’. In dat deel staat een interview met Leo de Jong. Hij vertelt erin over zijn verlangens, mystieke ervaringen, vragen en onzekerheden. Leo vond betekenis in de spiritualiteit van de Rijnlandse Mystici, die ook mijn grote interesse heeft. Dit bracht hem ertoe om zich te richten op wat hij mystiek op straatniveau noemde, mystiek in het gewone leven.

Mijn eerste ontmoeting met br. Leo kwam via e-mail en ging over Nederlandse kunst. Leo werd mij aanbevolen door het bisdom Rotterdam en via zijn vertaler Alisa Kasmir, auteur van het bovengenoemde boek en sinds lang bevriend met Leo, gaf hij me de informatie die ik nodig had.

Zo volgden enkele jaren van correspondentie met Leo en zijn vertaler, Alisa. Meestal waren dit reflecties op de zondagse evangelielezingen. Ik heb altijd genoten van de frisse inzichten van Leo en zowel hij als Alisa werden goede vrienden – je zou het penvrienden kunnen noemen, hoewel de pen een toetsenbord was.

'Je moet de woorden van de Bijbel openbreken alsof het stenen zijn. Er zit goud in'

Ik hoopte dat ik op een dag Leo zou ontmoeten, maar dat mocht niet zo zijn. Voordat Leo aan zijn laatste pelgrimstocht begon met een groep naar het eiland Rhodos, schreef hij:

‘Wees nooit bang om met God te worstelen, of met de ideeën die in de Bijbel staan. Je moet de woorden van de Bijbel openbreken alsof het stenen zijn. Er zit goud in, maar je moet ze openbreken om het te vinden. Neem de woorden niet als vanzelfsprekend aan..’

Nu Leo er niet meer is, blijf ik dankbaar voor onze uitwisselingen, voor zijn onverschrokken proberen om het Woord van God te openen voor hedendaagse mensen en voor het cadeau van de nog steeds bestaande correspondentie met Alisa, die mij dierbaar is geworden. Daardoor heb ik meer inzicht gekregen in Leo’s nalatenschap, niet alleen door het interview in dit boek, maar ook als mentor en mystagoog voor zowel Alisa als mijzelf.

Het boek Hineni en het idee achter de titel, door Alisa Kasmir beschreven als: ‘Luisteren met het oor van het hart … door open, bereid en ontvankelijk te zijn’ (p. xviii) is nu een constante metgezel in mijn eigen zoektocht naar een diepere spirituele manier van leven.

Voor iedereen die Leo de Jong kende en voor iedereen die een ‘professionele zoeker van God’ is, zoals Leo zichzelf beschreef, is dit boek een juweeltje.

zr. Mary Navarra o.p.
Dominican Sisters of Grand Rapids, Michigan, VS

*

Eerder verscheen: Boeksignalement: Hineni

Ter herinnering aan Leo de Jong

Leo de Jong bij De Verwondering

20160827_Brielle_Dominicanen_RamonMangold_Leo de Jong

Leo de Jong bij de herdenking van de martelaren van Brielle, 2016. Foto Ramon Mangold