03 April 2020

Waar er 1, 2 of 3 in Mijn Naam bijeen zijn...

Ga naar overzicht

Deel op:

e lekendominicanen maken een thuisliturgie voor de Paaswake, die op zaterdag 11 april om 20.31u (zonsondergang) online gaat. Je kunt via onze website thuis de liturgie vieren, met de stemmen van velen – en hopelijk ook de jouwe.

‘Waar er twee of drie in Mijn Naam bijeen zijn, ben ik in uw midden’, zegt Jezus (Mattheüs 18,20). ‘Dat is voor Jezus een minimum, en voor onze regering in Coronatijd een maximum’, schrijft theoloog en lekendominicaan Erik Borgman. Hij coördineert het maken van de huisliturgie.

‘Er is veel katholieke huisliturgie verdwenen’, zegt Borgman. ‘De aandacht is steeds meer komen te liggen bij de eucharistie en dat is ingewikkeld nu mensen niet samen mogen komen in onze kerken. Dezer dagen gaat het maar steeds door mijn hoofd dat Jezus tegen Maria Magdalena zegt: “Houd mij niet vast”. Niet omdat Hij dan weg kan gaan, maar omdat Hij alleen dan kan blijven op zijn manier. Liturgie is zoeken naar vormen waardoor Hij op zijn manier kan blijven. Deze huisliturgie is een poging daartoe, onder deze bijzondere omstandigheden.’

Een huisliturgie is anders, omdat het liturgisch centrum niet elders is, maar in je eigen huis.

Er zijn tal van initiatieven in kerken en kloosters, ook in dominicaanse kring, om via internet vieringen aan te bieden. Een huisliturgie is anders, omdat het liturgisch centrum ervan niet elders is, maar in je eigen huis. De computer is ondersteunend.

De huisliturgie voor de Paaswake bestaat uit suggesties. Er is muziek te beluisteren, er zijn bijbellezingen en er is een dankgebed ingesproken door lekendominicanen. Er is ruimte voor stilte, gebed of uitwisseling in eigen kring.

Op zaterdag 11 april gaat de viering online als de zon onder gaat, dat is die dag om 20.31u. Rekening houdend met enige voorbereidingstijd kan de viering dan vanaf 21.00u gebruikt worden.

Het materiaal blijft beschikbaar tot Paasochtend 12 april 9.00 uur.