06 April 2020

Preek op palmzondag op afstand

Ga naar overzicht

Deel op:

e belangrijkste week van ons kerkelijk jaar is begonnen – toch kom ik er maar niet voor in de stemming, met dat coronavirus om ons heen.

Leo Oosterveen o.p.

Die intocht van Jezus, waarover we lezen in het evangelie van vandaag, is niettemin ook zelf het begin van een enorme paradox, een paradox die eigenlijk de kern uitmaakt van heel de nieuwtestamentische boodschap.

Jezus wordt binnengehaald als een profeet en een koning, als de zoon van David. (…) Wat verderop in deze week volgt is een enorm fiasco. Alle hoop van de juichende menigte wordt de bodem in geslagen. De glorieuze intocht eindigt met de kruisiging.

Het evangelie, en zeker het lijdens- en verrijzenisverhaal, is niet een verhaal dat een sluiproute wijst langs lijden en dood heen. Het is een ander verhaal, een verhaal dat verkondigt dat Gods heil zich openbaart dwars door en te midden van de vertwijfeling, benauwenis en vernedering.

*

Uit de korte overweging van Leo Oosterveen o.p., deel van de schriftelijk verspreide viering van Palmzondag van het Oecumenisch City Pastoraat Nijmegen. Lees hier de hele tekst.