09 April 2020

Pasen: onlinemis of thuisliturgie?

Ga naar overzicht

Deel op:

erwijl katholieke parochies massaal hun kerkdiensten streamen via het internet bieden dominicanen en jezuïeten juist thuisliturgieën aan. Een artikel van Hendro Munsterman uit het Nederlands Dagblad van 8 april.

Klik om te vergroten.

Erik Borgman en Nikolaas Sintobin zien nieuwe ongekende mogelijkheden voor liturgie in een digitale wereld.

‘Dit is de echte paradox van dit moment: we moeten gemeenschap vormen door afstand van elkaar te houden en dat is buitengewoon contra-intuïtief’, zegt de theoloog en lekendominicaan Erik Borgman. ‘We moeten nu voor elkaar zorgen door elkaar bij wijze van spreken weg te duwen’.

Binnen de gemeenschap van Nederlandse lekendominicanen ontstond het idee om in deze nieuwe en unieke situatie na te denken hoe dan toch Pasen te vieren is. En niet door ‘weer een viering op de website te zetten waar je naar kunt kijken’.

Erik Borgman schreef daarop met zijn mede-dominicanen een thuisliturgie voor de Paaswake, ‘de viering van het hart van ons geloof, waar alles bij elkaar komt’. Deze gaat op zaterdag 11 april op 20:31 uur (zonsondergang) online en zal om 9:00 uur de volgende ochtend weer van het internet verdwijnen. ‘Zo proberen we iets vast te houden van de tijd die je niet naar je hand kunt zetten’.

Ook de Nederlandse jezuïeten plaatsten thuisliturgieën voor de Goede Week en Pasen op hun site.

*

Lees hier het artikel op de website van het ND. Als je je aanmeldt, kun je vijf artikelen gratis lezen.