13 April 2020

Paasboodschap van vier magisters

Ga naar overzicht

Deel op:

agister van de Orde Gerard Timoner maakte voor deze Pasen in Coronatijd een videoboodschap met zijn drie voorgangers. 'Onze verrezen Heer komt door gesloten deuren.’

Magister Gerard Timoner o.p.

‘Onze novicemeester vertelde ons jaren geleden: dominicaan zijn is bij een familie horen. Een wereldwijde familie. Broeder Timothy stuurt zijn groeten vanuit Oxford, Engeland, Fray Carlos uit Bahía Blanca, Argentinië; frére Bruno uit Prouilhe, Frankrijk, en ik ben hier in de kamer van Sint Dominicus in Santa Sabina.’

‘We zitten in hetzelfde schuitje, worden geconfronteerd met de dreiging van ziekte en dood, de zorg voor zieken, de rouw om de dood van broeders en zusters. We zoeken nieuwe wegen om te prediken en mensen uit te nodigen om online mee te vieren en concrete werken van barmhartigheid te doen.’

‘Veel christenen vierden het Paastriduum achter gesloten deuren. Zou ons leven hetzelfde zijn na de pandemie? En nog belangrijker: moet ons leven na Pasen hetzelfde blijven? Onze verrezen Heer komt binnen via gesloten deuren, begroet ons met zijn vrede en zegt ons niet bang te zijn. Als alles hopeloos lijkt en we ons hulpeloos voelen, verzekert onze verrezen Heer ons dat hij ons zal ontmoeten “in Galilea”. Dat is de plek waar de apostelen hun roeping vonden.’

‘Ons “Galilea” is onze roepingsverhaal. Hier vroeg Jezus aan Petrus: ‘hou je van me?’ Als predikers werden we dominicanen omdat we “ja” zeiden toen we dezelfde vraag hoorden diep in ons hart. Jezus vertelt ons: “Weid mijn schapen”. Er is tegenwoordig zoveel honger: naar het Brood van Leven, naar het Woord van God, naar voedsel, naar compassie en solidariteit. Laten we omwille van de liefde van Jezus de kudde van de verrezen Heer blijven voeden.’

Lees alle teksten (in Engels, Spaans en Frans) in dit document.

Wat doen dominicanen tijdens de pandemie? Kijk op de internationale website voor een overzicht.

vier magisters pasen 2020

Vlnr Gerard Timoner, Bruno Cadoré, Carlos Aspiroz Costa, Timothy Radcliffe.