29 April 2020

Boek en film over Catharina van Siena

Ga naar overzicht

Deel op:

ij het verschijnen van een nieuw boek van Paul Murray o.p. over Catharina van Siena is tot 29 april – haar feestdag – een film te zien over deze opmerkelijke lekendominicanes.

NB: Vandaag gaat er een ketting van rozenkransgebeden over de wereld, als er om 21u lokale tijd wordt gebeden. 

Van de Ierse dominicaan en dichter Paul Murray o.p. verscheen dit jaar de Nederlandse vertaling van een lichtvoetig boek over Dominicus en de eerste broeders, Nieuwe wijn: proeven van dominicaanse spiritualiteit.

Nu verschijnt een nieuw boek over Catharina van Siena: lekendominicanes, kerkleraar, mystica en ‘een van de vreemdste en meest intrigerende heiligen van de kerk’. Ze was een ongeschoolde vrouw die in de Middeleeuwen ondanks haar korte leven straalde van inzicht, daadkracht en durf. Ze geldt vandaag als een van de leraren van de kerk, de enige leek die deze titel ooit kreeg.

Paul Murray vindt dat het onderscheidende kenmerk van haar leven verrassend weinig aandacht heeft gekregen: ‘Haar aandacht voor vrijheid. ‘Catharine had een scherp gevoel voor de “onuitsprekelijk gekke” liefde voor God en de bevrijdende kracht van zijn genade. Maar ze kende ook de verschrikkelijke gebondenheid van zonde – en de noodzaak om onze eigen innerlijke duisternis onder ogen te zien als we die willen overwinnen.’

De film van een uur is tot 29 april te zien op deze website, die gewijd is aan het nieuwe boek van Paul Murray, getiteld: Saint Catherine of Siena, Mystic of Fire, Preacher of Freedom.

Klik hier voor de website met de film en andere gegevens over het boek.