24 April 2020

Hij ging dwars door gesloten deuren heen

Ga naar overzicht

Deel op:

Als ik de laatste weken ’s ochtends het klooster in kom, vanaf de Assendorperstraat, zijn de deuren op slot.’

Corinne van Nistelrooij o.p.

Als ik de laatste weken ’s ochtends het klooster in kom, vanaf de Assendorperstraat, zijn de deuren op slot. Twee keer moet ik het slot omdraaien om de eerste zware deur bij het bordes te kunnen openen. Vervolgens zie ik de dichte rolluiken van de receptie en moet ik nog eens een gesloten deur openen. Om mezelf te bemoedigen kijk ik dan graag even naar boven. Boven de deur staat in sierlijke letters geschreven: “Genade zij u en vrede’’.

Het doet me goed dat dat er staat. Dat we een klooster zijn waar deze groet op alle momenten voor iedereen klinkt. Wie je ook bent, wat er ook gebeurt in je leven; ‘Genade zij u en vrede’.

Deze groet is afgeleid van de groet van Jezus die we vandaag horen in het evangelie. We hoorden dat de leerlingen bang waren, ze hadden de deuren afgesloten. En toch kwam Jezus in hun midden staan en zei: ‘Ik wens jullie vrede!’. Shalom, Salaam, rust, harmonie. Deze groet klinkt DRIE keer in het evangelie vandaag.

Eerder in de teksten van Johannes wordt uitgelegd wat Jezus met die groet bedoelt. Hij zegt in feite: ‘Maak je niet ongerust en verlies in vredesnaam de moed niet. Want ik laat jullie vrede na zoals de wereld die niet geven kan.’ Hij leert ons dat, hoe je situatie ook is, in Zijn liefde werkelijke vrede te vinden is.

Begin van de overweging van pastor en lekendominicaan Corinne van Nistelrooij op 19 april 2020 in de Dominicanenkerk Zwolle, uitgezonden via internet. Lees hier de hele tekst.