20 Maart 2020

Utrecht: Mariakapel open en digitaal vieren

Ga naar overzicht

Deel op:

oe kan juist in deze tijd een kerk een plek van verbondenheid en hoop zijn? In het Huis van Dominicus is de Mariakapel alle dagen van de week open en worden digitale vieringen voorbereid.

De afgelopen dagen hebben we door de uitbraak van het Corona-virus alle openbare bijeenkomsten van het Huis van Dominicus tot 12 april moeten afgelasten. Ook de vieringen op zondag en de oecumenische vespers in aanloop naar Pasen kunnen helaas geen doorgang vinden.

Deze ontwikkelingen roepen de behoefte op om als kerk de ruimte te bieden om over de impact van deze ingrijpende situatie na te denken.

Hoe kan een kerk, juist in deze tijden van onzekerheid en angst, van betekenis zijn? Een plek zijn en blijven waar verbondenheid en hoop een thuis hebben. Dit vraagt erom alle vindbare creativiteit in te zetten en ieders improvisatievermogen optimaal te benutten.

Er is besloten om de Mariakapel ook iedere zaterdag- en zondagochtend open te houden, zodat alle dagen van de week kaarsjes kunnen worden opgestoken en er gebeden kan worden om kracht, hoop en verbondenheid. Woensdag 18 maart jl. was de Mariakapel de hele dag open om de mensen te herdenken die bij de tramaanslag van vorig jaar om het leven zijn gekomen. Veel mensen hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt en er zijn een aantal teksten geschreven in het intentieboek.

Nu er geen liturgie kan worden gevierd, maken wij korte vieringen voor op het internet. Naast het evangelie van de betreffende zondag en een overweging is er een gebed en live muziek. Voorlopig hebben we drie opnames hiervoor gepland in onze mooie dagkapel. Twee voorgangers zijn al bekend: Erik Borgman en Leny Beemer.

De eerste overweging wordt zondag 22 maart om 10 uur op de website van het Huis van Dominicus gezet en op YouTube.

 

Met deze initiatieven willen we als Huis van Dominicus een plek van hoop en troost blijven bieden in deze dagen van onzekerheid en zorg om de wereld en elkaar.