16 Maart 2020

Podcasts uit Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

e Rotterdamse broeders maken in deze Coronatijd regelmatig podcasts, die te beluisteren zijn via soundcloud of via onze website.

19 maart: hoogfeest van de Heilige Jozef.

15 maart: Nu sinds de derde zondag van de Veertigdagentijd alle kerken dicht zijn vanwege de Coronacrisis, maakten de Rotterdamse broeders een podcast met zang, lezing, overweging en gebed.

Uit de preek van Richard Steenvoorde o.p.:

‘Vandaag komt Jezus een vrouw nabij die door iedereen op afstand wordt gehouden. Ook wij weten sinds kort wat het betekent om afstand te moeten houden. We maken ons druk als we te dichtbij komen omdat we dan iemand met een virus zouden kunnen besmetten, of door een ander met een virus besmet zouden kunnen worden. Het lichamelijk contact verdwijnt uit ons samenzijn. We imiteren een oosterse manier van begroeten, maar dat lijkt soms eerder het gevoel van afstand te vergroten dan te verkleinen. Kun je iemand nog wel nabij komen in een tijd van sociale afstand?

Maar terwijl wij van elkaar verwijderd dreigen te raken, komt Jezus juist dichterbij. In het evangelie van vandaag begint hij het verbroken menselijk contact te herstellen. Veel mannen zouden een heel ander gesprek met de eenzame vrouw hebben aangeknoopt, misschien wel om haar te versieren. Maar zo werkt Jezus niet. Hij laat zich van een heel andere kant zien, vermoeid, kwetsbaar, als iemand met dorst.’

Beluister de hele tekst van de overweging in de podcast.