16 Maart 2020

Negen jaar Genesis lezen

Ga naar overzicht

Deel op:

rouw trekt door Nederland en gaat mee met tempelgangers van velerlei soort. Op 16 maart stond in de krant een artikel over een leesgroep in het Dominicanenklooster in Zwolle, die negen jaar lang Genesis las.

De leesgroep die Groot vanavond leidt is er niet zomaar een, want vandaag wordt het bijbelboek Genesis na negen jaar afgesloten. In die negen jaar hebben Jan Groot (72) en zijn voorganger Bert Wulffelé het hele bijbelboek doorgespit, in totaal zesenveertig bijeenkomsten.

‘Vanavond moeten we zien dat we Genesis tot een goed einde brengen’, zegt Groot tegen het tiental lezers tegenover hem. Ton Otten (61), grijze trui en snor, was er al vanaf het begin bij. Hij heeft een dikke map voor zich, waarin hij alle papieren van de vorige bijeenkomsten bewaart.

(…)

‘Genesis gaat over hoe mensen met elkaar moeten samenleven’, zegt Jan Groot. ‘Maar het boek komt niet met heldere uitleg, alles zit verborgen in de verhalen.’ Het loont om samen over die verhalen te praten, vindt Groot. ‘Ik loop al heel wat jaren mee, en telkens zie ik hetzelfde gebeuren: iedereen kijkt met zijn eigen ogen naar de tekst, door dat samen kijken zie je dingen die je in je eentje niet had kunnen ontdekken.’

Lees hier het hele artikel.