16 Maart 2020

'Jezus komt dichtbij'

Ga naar overzicht

Deel op:

Ook wij weten nu wat het betekent om afstand te moeten houden.’

‘Vandaag komt Jezus een vrouw nabij die door iedereen op afstand wordt gehouden. Ook wij weten sinds kort wat het betekent om afstand te moeten houden. We maken ons druk als we te dichtbij komen omdat we dan iemand met een virus zouden kunnen besmetten, of door een ander met een virus besmet zouden kunnen worden. Het lichamelijk contact verdwijnt uit ons samenzijn. We imiteren een oosterse manier van begroeten, maar dat lijkt soms eerder het gevoel van afstand te vergroten dan te verkleinen. Kun je iemand nog wel nabij komen in een tijd van sociale afstand?

Maar terwijl wij van elkaar verwijderd dreigen te raken, komt Jezus juist dichterbij. In het evangelie van vandaag begint hij het verbroken menselijk contact te herstellen. Veel mannen zouden een heel ander gesprek met de eenzame vrouw hebben aangeknoopt, misschien wel om haar te versieren. Maar zo werkt Jezus niet. Hij laat zich van een heel andere kant zien, vermoeid, kwetsbaar, als iemand met dorst.’

Beluister de hele tekst van de overweging van Richard Steenvoorde o.p. in de podcast.