09 Maart 2020

Het is stil in Rome

Ga naar overzicht

Deel op:

en deel van Italië is afgegrendeld en in heel het land zijn tot 3 april geen publieke Heilige Missen, zo meldt dominicaan Tiemen Brouwer vanuit Rome.

Tiemen Brouwer o.p.

Het Thomasfeest op 7 maart (de sterfdag van Thomas van Aquino in 1274) op het Angelicum, de dominicaanse universiteit in Rome, werd vorige week al afgelast vanwege het Coronavirus.

Tiemen Brouwer o.p. woont in Rome, hij is biechtvader in de Santa Maria Maggiore en was rector van de Friezenkerk, de Nederlandse kerk vlakbij het Vaticaan. ‘Zondag 8 maart werd afgekondigd dat in heel Italië de publieke eucharistievieringen tot 3 april zijn stilgelegd, dus ook in Rome, ook in de S. Maria Maggiore en de Friezenkerk.’

Zaterdag en zondag was alleen het hoogaltaar in de Maria Maggiore in gebruik, ‘niet de zijkapellen waar de mensen dichter opeen zitten. Er zijn heel weinig toeristen in Rome, maar toch zijn ze er wel; de “dapperen”, laat ik maar zeggen’.

De kerken blijven wel open, maar alleen voor individuele bidders. Verder zijn in heel Italië de scholen dicht tot 3 april, evenals theaters en bioscopen. Voetballen gebeurt zonder dat er publiek bij is, in het stadion.

'Het is een goede gelegenheid voor langduriger persoonlijk werk in de bibliotheek...'

Tiemen Brouwer: ‘De paus sprak het Angelusgebed op zondag uit via het scherm vanuit de bibliotheek, in plaats van voor het raam. Hij noemde zich “de gevangene”. Hij deed dit om opeenhoping van mensen op het St. Pietersplein te voorkomen. Toch waren er nog wel heel wat, zag ik op het nieuws.’

Overal in de wereld heeft het Coronavirus gevolgen. In de Ecole Biblique in Jeruzalem zijn vanaf vandaag ‘alle cursussen, archeologische seminars en uitstapjes gedurende twee weken geschorst’, omdat verschillende stafleden recent gereisd hebben en in quarantaine moeten. ‘Deze speciale periode kan een goede gelegenheid zijn voor langduriger persoonlijk werk in de bibliotheek’, merkt de instelling op…