13 Februari 2020

Valentijn: het geheim van Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

n het altaar van de kerk van de Dominicanenkerk in Zwolle ligt een bijzonder reliek: dat van de heilige Valentinus. Zin in Weekend maakte een radioreportage over de andere kant van Valentijnsdag.

Bastiaan van den Berg, programmamaker Zwolle.

Voordat hij in het Dominicanenklooster in Zwolle kwam werken, vond hij Valentijnsdag maar commercieel gedoe, vertelt programmamaker Bastiaan van den Berg aan verslaggever Hennie Burggraaf. ‘Nu denk ik: Valentijnsdag is vernoemd naar een heilige en die heeft een verhaal: ware liefde brengt mensen bij elkaar die van elkaar houden, los van hun achtergrond. Dat vind ik wel een krachtige boodschap.’

Hoe het relikwie van de heilige Valentinus in het altaar van de Dominicanenkerk in Zwolle terecht is gekomen, weten we niet. Een deel van het archief van het klooster van Zwolle is in de Tweede Wereldoorlog naar Nijmegen gebracht in de hoop dat het daar veilig lag. Maar bij een bombardement is het archief daar deels verloren gegaan.

Beluister hier de reportage uit Zin in Weekend.

Eerder verscheen: Het mag in de kerk wat intiemer

Meer weten over klooster, geloofsgemeenschap en programma: www.kloosterzwolle.nl

altaarsteen Valentijn Zwolle

Rechts de relikwie van de Heilige Valentinus, verborgen onder de altaarsteen van de Zwolse Dominicanenkerk.

Wie weet van welke heilige het linker relikwie is? Stuur een berichtje naar info@dominicanen.nl. Het is geen prijsvraag, de redactie tast eenvoudigweg in het duister…

UPDATE

Verschillende lezers kwamen met dit antwoord: er staat op het papier Ex Ossibus Felicitatis M, dat wil zeggen ‘Uit de botten van Felicitas M’.

Het kan om twee Felicitassen gaan: de eerste mogelijkheid is Sint Felicitas van Rome. Volgens de Legenda Aurea uit de 13e eeuw (samengesteld door dominicaan Jacobus de Vorragine) was ze een adellijke dame die werd vermoord vanwege haar geloof. Ze moest eerst aanzien dat haar zeven zoons werden geëxecuteerd.

De tweede mogelijkheid is een andere martelares met dezelfde naam, meestal in een adem genoemd met Perpetua. Zij is gedood in Carthago. Perpetua schreef een verslag van hun gevangenschap, volgens een van onze inzenders nog steeds heel leesbaar. ‘Je overbrugt dan 18 eeuwen, zo goed is die tekst geschreven.’

Van welke Felicitas de botdeeltjes zijn is nu nog een vraag.