04 Februari 2020

Ophef over concert in klooster Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

et Dominicanenklooster Zwolle is even middelpunt van een mediastormpje na het bericht dat zangeres Anneke van Giersbergen niet welkom zou zijn. 'Het tegendeel is waar.’

Met gretigheid werd door vele media op 3 februari het instagrambericht van zangeres Anneke van Giersbergen overgenomen. Zij meldde dat ze haar show ‘Goes to Church’ verplaatst naar de Grote Kerk, omdat Dominicanenkerk Zwolle aanvullende eisen zou hebben gesteld aangaande haar kleding, tatoeages en muziek. Dat leidde tot tal van artikelen, allemaal vanuit het standpunt van de zangeres. Ook het ANP nam het volledig over Klik hier voor een voorbeeld.

Op sociale media gonsde het direct van de verontwaardiging, vooral bij mensen die zich bevestigd voelen in hun overtuiging dat alle gelovige mensen en organisaties achterlijk of onverdraagzaam zijn.

Anderen reageerden verbaasd, juist omdat het Zwolse klooster de reputatie heeft vernieuwende en gedurfde programma’s te maken, zoals Songs for Mary. Muzikant Broeder Dieleman schreef op Twitter: ‘De broeders daar zijn toleranter dan ik’. In december nog trad rapper Typhoon twee keer op in de kerk.

Ook het klooster is verbaasd over de ophef. ‘Het optreden is door het management van Anneke van Giersbergen naar buiten gebracht toen het overleg nog niet was afgerond. Dat betreuren wij’, staat op de website van het klooster.

Dat de zangeres spirituals moest zingen, haar tattoos moest bedekken of dat er parochianen bezwaar maakten is volstrekt onjuist. De directie van het klooster zocht wel een manier om het concert te verbinden met het karakter van de kloosterkerk, bijvoorbeeld door in het klooster te logeren en kennis te maken met de broeders.

Ook kunstenares Aafke Romeijn reageerde, zie onder.

Het concert van Anneke van Giersbergen goes to Church vindt nu onderdak in de Grote Kerk (die geen kerk meer is) en is uitverkocht.

Onderstaande is een documentaire van de laatste editie van Songs for Mary, waarbij drie artiesten in het klooster verblijven en een nieuwe song maken op basis van hun indrukken en ontmoetingen.