07 Februari 2020

Ons christen-zijn moet geen vernis zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

Wij mogen niet zwijgen tegenover onrecht – ons christen-zijn moet niet een soort vernis zijn, iets oppervlakkigs van een paar woorden en gewoonten.’

Wijbe Fransen o.p.

Een overlevende van Auschwitz maakte onlangs grote indruk op me. Hij citeerde een gezegde: “Auschwitz is niet uit de hemel gevalen”. Het begon jaren daarvoor in Berlijn, toen men de Joden op allerlei manieren onderdrukte: ze mochten niet een park, tram, etc. ingaan en Joodse kinderen konden niet met Arische, niet-Joodse kinderen spelen. Langzamerhand slonk hun vrijheid. Van kwaad tot erger. Er was niet veel protest.

“Daarom”, zei de spreker, “moet men aan de 10 geboden van onze Joods-christelijke traditie een elfde gebod toevoegen: niet wegkijken, niet zwijgen bij onrecht.”

Onze democratie staat voortdurend onder druk! Lees maar de krant, kijk naar de informatie van de televisie: er gebeurt veel onrecht. Tegen de Rohingya’s van Myanmar, tegen het volk van Syrië, tegen het volk van Venezuela, het voorstel van Trump en Netanyahu tegen de Palestijnen. Wij mogen niet zwijgen tegenover zulk een onrecht!

Terugkomend op het feest van de Opdracht van Jezus in de tempel, weten we dat Jezus de tempel zelf is geworden en wij samen met Hem. Dankzij zijn liefde en kracht kunnen we bouwen aan een gezonde en gelukkige gemeenschap voor eenieder. Maar dan moet ons christen-zijn niet een soort vernis zijn, iets oppervlakkigs van een paar woorden en gewoonten. Nee, dan moet Christus’ woord wortel schieten in ons leven, in onze wijze van handelen en manier van denken.

Het feest van vandaag nodigt ons uit de deur van ons leven te openen voor Christus en voor zijn boodschap van respect en solidariteit.

*

Uit de preek (vertaald uit het Papiaments) van Wijbe Fransen o.p. in de Antilliaanse gemeenschap van Groningen op 2 februari 2020. Lees hier de hele tekst.