28 Februari 2020

Nieuwe student-magister uit Polen

Ga naar overzicht

Deel op:

e Poolse dominicaan Pawel Guzynski (51) woont sinds februari in het convent van Rotterdam. Hij is de nieuwe magister (begeleider) voor de student-dominicanen.

Pawel Guzynski o.p.

Toen de student-broeders in augustus 2018 verhuisden naar het convent in Rotterdam was Theo Koster o.p. de student-magister. Een paar dagen na aankomst werd Theo getroffen door een hartstilstand. Gelukkig heeft hij dit overleefd, maar zijn gezondheid blijft fragiel.

Jozef Essing o.p. nam vanuit Zwolle de begeleiding van de student-broeders tijdelijk over. In de tussentijd is door bemiddeling van de Magister van de Orde een nieuwe student-magister gevonden in de Poolse provincie van de dominicanen.

Pawel Guzynski (51) is half februari in Rotterdam komen wonen. Hij deed professie in de Orde in 1992 en is sinds 1999 priester. Pawel was onder meer studentenpastor, directeur van het dominicaanse preekcentrum, prior en novicenmeester. Ook trad hij veel op in Poolse media, waar hij zich soms scherp uitsprak tegen kerkelijke misstanden. ‘Hij heeft een uitermate brede ervaring als religieus en priester’, schrijven de Rotterdamse broeders op hun site, ‘iets wat heel goed van pas zal komen bij ons’.

Pawel werkt aan een dissertatie in de sociologie en beschouwt zijn verhuizing naar Nederland als een mooie uitdaging. De Nederlandse dominicanen zijn blij met zijn komst. Als hij wat gewend is zal een uitgebreider portret volgen.