29 Januari 2020

Studiedag Vlaamse en Nederlandse leken

Ga naar overzicht

Deel op:

p zaterdag 25 april is in de Sint Pauluskerk in Antwerpen een eerste gezamenlijke studiedag georganiseerd door Nederlandse en Vlaamse lekendominicanen. Over vrijheid en zorgeloosheid als gevolg van verbondenheid met God.

Stephan van Erp, hoogleraar theologie in Leuven en lekendominicaan

De dominicaanse identiteit is doordrongen van vrijheid en zorgeloosheid. Dat heeft alles te maken met haar verbondenheid met God. Over die verbondenheid hebben de denkers in de begintijd van de orde eigenzinnige visies ontwikkeld die tot op de dag van vandaag blijven inspireren.

Tijdens deze studiedag willen we u laten kennismaken met enkele van hen: Albertus Magnus, Thomas van Aquino en Meister Eckhart. Hoe ervaarden zij hun relatie tot God? Hoe kreeg die godsverbondenheid gestalte in hun leven en denken?

De sprekers zijn Anton Milh, Olivier Riaudel, Stephan van Erp en Marcel Braekers.

Programma

10.30u – Welkom door Annemie Deckers o.p.

10.35u – De principiis ordinis praedicatorum: Sint-Dominicus en de eerste predikbroeders, door Anton Milh o.p.

10.50u – Albertus Magnus: aanwezigheid door het licht, door Olivier Riaudel o.p.

11.30u – Thomas van Aquino: gehoorzaam aan een onbekende God, door Stephan van Erp o.p.

12.10u – Middaggebed en lunch

13.30u – Meister Eckhart over het verliezen en vinden van God, door Marcel Braekers o.p.

14.10u – Reacties, door Marianne Merkx o.p. en Mies Singendonk o.p.

14.35u – Panelgesprek

15.15u – Voor de geïnteresseerden: bezoek aan de Sint-Pauluskerk met gids

Wanneer?

Zaterdag 25 april 2020

Waar?

Sint-Pauluskerk
Zaal ’t Schooltje
Sint-Paulusstraat 22
2000 Antwerpen

Reizen

In de omgeving van de kerk is enkel betalend parkeren mogelijk langs de straat. De automaten accepteren geen cash geld. Met het openbaar vervoer vanuit Antwerpen Centraal is de reistijd ongeveer 20 minuten.

Inschrijven?

Gelieve in te schrijven voor vrijdag 10 april 2020: stuur een e-mail naar DominicaanseLekenVlaanderen@gmail.com met vermelding van naam en adres.

De inschrijving is definitief na overschrijving van de deelnameprijs van 25 euro per persoon op rekeningnummer BE 51 7380 1673 6562 van “Dominicaanse familie Vlaanderen”

Bijkomende praktische informatie

Lunch wordt voorzien en is inbegrepen in de deelnameprijs. De lezingen van deze studiedag worden uitgegeven in boekvorm.

De Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk was de kloosterkerk van de dominicanen of predikheren. Met de bouw van de gotische  kerk als vervanging van de romaanse kerk uit 1276 werd begonnen in 1517. Pas in 1571 waren de werken voltooid en werd de kerk ingewijd. Toen in 1578 de calvinisten aan de macht kwamen, werd de kerk omgevormd tot een calvinistische bidplaats.

Na de val van Antwerpen in 1585 keerden de dominicanen terug en begonnen ze aan de heropbouw en herinrichting van hun kerk en klooster. Het dominicanenklooster werd in 1796 door de Franse overheid opgeheven. De kerk werd openbaar verkocht. De koper was evenwel prior Peltiers van de dominicanenorde, waardoor de zeer rijke inboedel van de kerk gespaard bleef.

In 1968 verwoestte een brand het hele dak van de kerk, de gewelven en het interieur werden zwaar beschadigd. Ook de barokke torenbekroning brandde uit en driekwart van het kloosterpand werd vernield. Het duurde twintig jaar vooraleer het gebouw een nieuw dak kreeg.

In 2020 zal na meer dan 200 jaar een gemeenschap van dominicanen terugkeren naar Antwerpen, de Sint-Pauluskerk wordt hun kloosterkerk. Van hieruit zal een groot deel van de stadspastoraal gestalte krijgen.

0104