15 Januari 2020

Lekendominicaan zijn: Marijke Besteman

Ga naar overzicht

Deel op:

ekendominicanen hebben geen klooster, toch zijn ze religieus. Zes van hen vertellen komende tijd wat dat voor hen betekent. Marijke Besteman: 'Dominicanen weten heel goed feest te vieren.’

Marijke Besteman is al sinds 2003 lekendominicaan. Haar lidmaatschap van de gemeenschap heeft betekenis op allerlei manieren. In tijden van persoonlijk verlies, maar ook in het plezier van het samen zijn.

(Meer tekst onder de video).

Marijke Besteman was maatschappelijk werker en deed als theologe toerustingswerk. Ze woont in Hengelo en is onder meer actief in het Dominicanenklooster in Zwolle.

Als kind al werd ze geraakt door het religieuze. ‘Nee zeggen tegen religie is me nooit gelukt’, zegt ze in een recent portret in Presenteerblad, het tijdschrift van de Zwolse kerkgemeenschap.

De behoefte om ja te zeggen tegen het religieuze in zichzelf voelde zij sterk in een periode van herstel na een behandeling wegens kanker. Vanaf het begin werd ze geboeid door de afwisseling van contemplatie en actie in de dominicaanse spiritualiteit. Deze werd gevoed door contacten met mensen en met de taal en zeggingskracht van de psalmen.

Klik hier voor het hele portret in Presenteerblad.

*

Eerder verscheen:
Lekendominicaan zijn: Roy Clermons

www.lekendominicanen.nl