10 Januari 2020

Hoe Jezus nog steeds in ons midden geboren wordt

Ga naar overzicht

Deel op:

iet alles wat we horen, bouwt ons op, geneest of versterkt ons – alles is niet het woord van God, hoe hard we ook luisteren.

Antoon Boks o.p.

Als we beter luisteren, zouden we kunnen ervaren dat Jezus nog steeds in ons midden geboren wordt. Misschien hebben we dezelfde reactie als degenen die de boodschap van de herders voor het eerst hoorden: ook wij zouden verbaasd kunnen zijn.

Beter luisteren naar dat woord in ons dagelijks leven zou Gods zegen voor ons werkelijkheid kunnen maken: ons aanmoedigen het goede te doen voor anderen, ondanks wat weer andere mensen er van zeggen. Beter luisteren naar woorden van vergeving voor wat we verkeerd hebben gedaan, want dit kan ons genezing geven van geleden pijn.

Dat is heel wat anders dan waar onze oren aan worden blootgesteld op het werk, op school, thuis en de andere plaatsen waar we veel komen. Niet alles wat we horen, bouwt ons op, geneest of versterkt ons. Alles is niet het woord van God, hoe hard we ook luisteren.

We kunnen doen wat Maria ons vandaag leert: luisteren naar die woorden en ze overdenken in ons hart. Hoe meer we de oren van ons hart ontwikkelen, hoe meer we de goedheid van de dagelijkse woorden zullen herkennen en vieren, want God wordt nog steeds op vele en diverse manieren mens in onze wereld.

*

Uit de preek van Antoon Boks o.p. op Nieuwjaarsdag in de kloosterkapel van Huissen. Lees hier de hele tekst.