20 Januari 2020

Even voorstellen: Huis van Dominicus

Ga naar overzicht

Deel op:

n Utrecht is een nieuwe loot aan de dominicaanse stam in blad geraakt: het Huis van Dominicus. 'Wij staan aan het front van de vraag: wat in deze tijd kerk?’

Het Huis van Dominicus is gevestigd in de Utrechtse wijk Oog in Al. Daar bouwden de broeders dominicanen na de oorlog een stadsklooster met een kerk. Er woonden broeders tot 1992 en de Dominicuskerk was tot 2010 een zelfstandige parochie, die nu deel is van de samenwerkende parochies in de stad.

‘Het nieuwe Huis van Dominicus staat aan het front van de vraag: wat is in deze tijd kerk?’, zegt Erik Borgman. Hij is lekendominicaan en hoogleraar theologie en voorzitter van bestuur en programmaraad. Hermen van Dorp is sinds maart vorig jaar actief als coördinator.

In het Huis werken verschillende groepen samen. Allereerst de Andreascommuniteit, een verband van lekendominicanen in en om deze plek. Vervolgens de geloofsgemeenschap en de Stichting Vrienden van de Dominicus. Samen maken zij een programma op het gebied van studie en debat, bezinning en spiritualiteit, ontmoeting en gesprek, kunst en cultuur.

Het geheel wordt financieel ondersteund door meerdere fondsen, waaronder Space for Grace van Porticus en het Dominicaans Platform Nederland.

'Wij leggen ons erop toe om van het Huis van Dominicus een plaats van hoop in Utrecht te maken'

Het Huis van Dominicus is op zoek naar nieuwe thema’s en doelgroepen, in de dominicaanse traditie van het zoeken naar waarheid (veritas) en het bij elkaar brengen van tegenstellingen.

Hermen van Dorp

Het Huis van Dominicus gaat lopende activiteiten met elan voortzetten maar wil vooral nieuwe activiteiten van de grond krijgen, met name om jonge mensen te betrekken. ‘De kerk heeft te weinig zeggingskracht bij jonge mensen’, zegt Hermen van Dorp, ’terwijl de vragen rondom zin- en betekenisgeving misschien wel actueler zijn dan ooit. Wij leggen ons erop toe om van het Huis van Dominicus een plaats van hoop in Utrecht te maken.’

De komende tijd gaat het Huis van Dominicus aan de slag met verschillende thema’s. Ten eerste de kopzorgen van jonge gezinnen in de wijk, waar veel stress en burn out voorkomt. Ten tweede de open kerk voor buurt en stad. Elke dinsdagmorgen ontmoeten wijkbewoners mensen van de noodopvang en nabijgelegen bewoners van het asielzoekerscentrum. 

Een derde thema is duurzaamheid en geloof, door aandacht te richten op duurzame vraagstukken vanuit gelovig perspectief. Een vierde thema is het maandelijkse programma Jonge Hemelbestormers. Daarbij gaan jonge theologen en gelovigen in gesprek over hun drijfveren, spiritualiteit en zienswijze. De bijdragen van de eerste keer, van augustines Nadia Kroon en docent en publicist Sjoerd Mulder over Kerstmis, verschenen op website De Bezieling.

Klik hier voor de website van het Huis van Dominicus en hier voor het programma.