18 Januari 2020

De melk der menselijke goedheid

Ga naar overzicht

Deel op:

n zijn column in NRC Handelsblad herdacht schrijver Tommy Wieringa vorige week zijn overleden vriend André Lascaris o.p.. 'Elke maaltijd was ik opnieuw ingenomen over het heilzame verbond tussen een dominicaan en mijn groentetuin.’

André Lascaris (1939-2017)

‘Toen de dominicaan en theoloog André Lascaris zijn 75ste verjaardag vierde, werd hij door heel wat mensen toegesproken. Ook uit Oxford en Berlijn waren vrienden en bewonderaars gekomen, zijn vriendelijke invloed reikte ver.

Lascaris had met zijn inzichten over conflict en verzoening bijgedragen aan het vredesproces in Noord-Ierland en schreef een paar boeken over het werk van de Franse menswetenschapper René Girard, in het bijzonder over diens indringende theorieën aangaande begeerte, rivaliteit en het zondebokmechanisme.’

Lees de hele column op de site van NRC Handelsblad

Eerder verscheen:
Werk, adem, vriendschap: om André Lascaris
Mijn vriend de bibliotheek
André Lascaris geëerd als dominicaanse intellectueel

Veel korte stukjes van André Lascaris zijn nog te lezen op www.meerdanikzelf.nl

Werk-Adem-Vriendschap-Om AndreLascaris-9jan2017-78

Tommy Wieringa tijdens zijn toespraak bij de herdenking van André Lascaris in de bibliotheek van het klooster van Huissen, 9 januari 2018. Foto AB