25 Januari 2020

Boeksignalement: Alive in God

Ga naar overzicht

Deel op:

n zijn nieuwe boek 'Alive in God’ pleit voormalig magister van de Orde Timothy Radcliffe o.p. voor de kracht van de christelijke verbeelding.

Timothy Radcliffe bij de boekpresentatie in Oxford, november 2019.

Het boek wordt in het Nederlands vertaald, deze website houd je op de hoogte.

De Engelse dominicaan en voormalig magister van de Orde Timothy Radcliffe publiceerde onlangs een omvangrijk boek dat hij ‘zo’n beetje’ als zijn synthese beschouwt. In zijn ontspannen, persoonlijke stijl denkt hij na over de manier waarop het christelijk geloof aansprekend kan zijn voor onze tijdgenoten, in een wereld die niet alleen steeds seculierder wordt, maar waar religie in de publieke arena vaak een vorm van fundamentalisme wordt.

Het antwoord op zijn vraag ligt volgens Timothy Radcliffe in de verbeelding, ‘de deur waardoor we ontsnappen aan de grenzen van elke reductionistische benadering van de werkelijkheid’, of die nu seculier of fundamentalistisch is.

Timothy Radcliffe heeft een bijzonder vermogen om zowel vernieuwend als van de traditie te zijn. Hij denkt zelden in opposities. Volgens hem is het essentieel om aandacht te hebben voor de schoonheid en diversiteit van onze wereld, om gevoel voor het transcendente terug te krijgen.

De christelijke verbeelding wordt gedreven door het verlangen om volledig te leven, onvoorwaardelijk het mysterie van het mens-zijn binnen te gaan. ‘Deze twee gaan hand in hand’, schrijft hij: ‘een fantasierijke visie die de banaliteit overstijgt die onze cultuur bedreigt, en aandacht voor de concrete realiteit waarin we worden ondergedompeld’.

Bij de presentatie van het boek in de communiteit van Oxford, waar hij woont, benadrukte Timothy Radcliffe dat het geloof een ‘gevaarlijke reis’ is, weg uit het banale. Die reis vereist een zekere mate van heldenmoed en de bereidheid om gewond te raken.

Bestelinformatie Engelse editie

Zodra de Nederlandse vertaling beschikbaar is, brengt deze website je op de hoogte.

Lees hier een recensie uit de Tablet: An Awfully Big Adventure

alive in god-timothy radcliffe