06 December 2019

Zeven lessen voor leiderschap

Ga naar overzicht

Deel op:

oe kom je tot creatief leiderschap in een bureaucratische tijd? Over die vraag sprak Timothy Radcliffe o.p. begin november bij een bijeenkomst van leiders uit onderwijs, bedrijfsleven en kerk.

De bijeenkomst bij werkgeversorganisatie VNO-NCW in Den Haag was mede georganiseerd door onderwijsorganisatie Verus en het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS).

Behalve Timothy Radcliffe, oud-magister van de dominicanen, spraken ook onderwijsbestuurder Saskia Makker-Velthuis en Merel van Vroonhoven, die onlangs overstapte van de Autoriteit Financiële Markten naar het speciaal onderwijs.

Broeder Timothy besprak de parabel van de verloren zoon en trot zeven lessen voor ‘creatief, levengevend leiderschap’.

Blijf kalm in tijden van crisis: net als de vader in het verhaal die te maken krijgt met de crisis van het vertrek van zijn jongste zoon, zou een creatieve leider volgens Radcliffe het vermogen moeten hebben “om door een crisis heen te gaan en er voorbij te komen”.

'Geef de jonge generatie de vrijheid om dingen te doen die je niet begrijpt.'

Dat vraagt om geduld: “In een samenleving die gedomineerd wordt door de korte termijn en onmiddellijke communicatie en besluitvorming, betekent leiderschap langetermijndenken en geduld hebben.”

Net als de vader moet een leider de jonge generatie de ruimte geven om “de toekomst de grijpen” en daarbij fouten te maken. “Maak ruimte voor de jonge generatie om anders te zijn dan jijzelf, geef haar de vrijheid om dingen te doen die je niet begrijpt.”

In het verhaal neemt de jongste zoon uiteindelijk het besluit om terug naar huis te gaan en gaat de vader zijn zoon tegemoet. “Leiderschap betekent bereid zijn om de eerste stap te zetten naar de ander. Leiderschap betekent kwetsbaarheid riskeren. We tonen leiderschap door ons niet te druk te maken over onze eigen waardigheid, maar juist wel over die van de minste mens in onze organisatie.”

'Maak je niet druk over je eigen waardigheid, maar over die van de minste mens in je organisatie.'

Zoals de vader een feestje bouwt bij de terugkeer van zijn jongste zoon, zo “hoort het bij leiderschap om iedereen bij het feest te betrekken”. Een leider heeft volgens Radcliffe zorg voor de vreugde van zijn mensen.

Net als de vader in het verhaal neemt ook een echte leider het risico dat hij of zij verkeerd begrepen wordt.

Terwijl de oudste zoon zijn gal spuwt over zijn broer, zorgt de vader ervoor dat hij respectvol blijft spreken tegen en over zijn beide zoons. “Leiderschap toont zich in de taal die je gebruikt: is het taal die mensen opbouwt of neerhaalt?”

Lees hier het hele artikel op de website van Verus

Timothy Radcliffe Den Haag 4-11-2019

Vlnr Saskia Makker-Velthuis, Merel van Vroonhoven, Timothy Radcliffe o.p. en gespreksleider Arjan Broers.