02 December 2019

Oekraïense dominicaan in Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

an 22-25 november brachten de Oekraïense dominicaan Mykhailo Romaniv en zijn assistent Vira een bezoek aan de geloofsgemeenschap van Zwolle, die hun sociaal werk ondersteunt.

Michael Romaniv o.p.

In Fastiv, 75 km ten zuidwesten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, beheren de dominicanen Huize Sint Martinus de Porres. Het is een diaconaal project waar zwerfkinderen worden opgevangen en waar ze onderwijs krijgen. Ook geven de dominicanen met hulp van vrijwilligers therapie aan invalide kinderen.

De geloofsgemeenschap van de dominicanenkerk in Zwolle ondersteunt dit huis sinds 2015. Bijna twee jaar geleden brachten twee vertegenwoordigers van de gemeenschap een bezoek aan Oekraïne, nu was het tijd voor een tegenbezoek.

Broeder Mykhailo (Michael) Romaniv en zijn assistent Vira maakte de vrijdagse vesperviering mee en op zaterdagmiddag de intocht van Sinterklaas in de wijk Assendorp. Op zaterdagavond was er het jubileum-optreden van het Aquinokoor. In de vieringen van zaterdagavond en zondagmorgen was hij concelebrant.

Ook is er gesproken over de financiering van toekomstige projecten, met dank aan het vertaalwerk van Justyna Visscher-Jabłońska, die met haar man Bram en hun kind in het klooster wonen. Mykhailo gaf een diapresentatie over het werk van de dominicanen. De Zwolse gemeenschap kon een cheque overhandigen van € 6000. De inhoud van de giftboxen was zondagavond ruim € 1200. Ook is er sinds 1 november € 700 bijgeschreven op de bankrekening.

Mede-organisator Frans ter Heijdt: ‘Dit bezoek is zo’n groot succes geworden dankzij de gastvrijheid van de broeders, de grote interesse van de kerkgangers, de bijdragen van alle donateurs, de diashow die Frans van Oosten maakte – en natuurlijk Sinterklaas.’

Wie donateur wil worden: dat kan door een (incidenteel of periodieke) gift over te maken op bankrekening NL 11 INGB 0000 3910 23 t.n.v. Diaconie Dominicanenkerk o.v.v. Fastiv.

0104

Met de Sint en enkele klassieke Pieten in de kloostertuin (1), bij de eucharistieviering van zondagmorgen (2), pastor Hans Schoorlemmer reikt de cheque uit (3), H. Mis in de Mariakapel (4).