16 December 2019

Hoe vaak creëren we ons eigen fake news?

Ga naar overzicht

Deel op:

ezus sleept ons met zijn onderricht uit onze comfort zone: hij daagt ons uit om te zien en te ontvangen wat zich wérkelijk aandient.

Jezus heeft goed gezien en gehoord. Maar hebben de mensen, hebben wij dat ook? Of zien en horen we alleen maar wat we willen of verwachten te zien en te horen? Wat we kunnen plaatsen binnen ons eigen referentiekader, wat we herkennen of waar we naar verlangen?

Karin Bornhijm o.p.

Hoe vaak creëren we niet zélf ons eigen fake news!

En als we naar onze wereld kijken, dan ligt het voor de hand om te concluderen dat de komst van de Komende nog zo niet evident is; het prachtige visioen van Jesaja en de woorden van Jezus ten spijt.

Jezus sleept ons met zijn onderricht uit onze comfort zone. Hij daagt ons uit om verder te kijken dan onze neus lang is. Om te zien en te ontvangen wat zich werkelijk aandient.

Voor mij betekent dat attent zijn, alert zijn, niet te snel een oordeel klaar hebben, maar geduldig en aandachtig wachten tot ik zie, geloof en vertrouw wat er werkelijk gebeurt. Dat betekent – in het drukke leven – ruimte maken voor stilte, zodat ik kan oefenen in zien en horen, om de confrontatie aan te durven gaan met wat ik eigenlijk liever niet wil zien en horen.

Om te ontdekken wat waar is en wat goed is. Want waarom wachten als we ook zelf al aan de slag kunnen om een hemel op aarde te maken?

*

Uit de overweging van lekendominicaan Karin Bornhijm in het Utrechtse Huis van Dominicus. Lees hier de hele tekst