31 December 2019

Hier moet ik zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

Hier moet ik zijn, daar waar mensen met elkaar beginnen en het leven opbouwen.’

Jozef Essing o.p.

In een klein Italiaans dorp, Greccio genaamd, vond ooit een ware revolutie plaats. Daar is een grot die doet denken aan de grot van Jezus’ geboorte in Bethlehem. Het bracht de heilige Franciscus  op een idee: om juist dáár, in de buitenlucht, het Kerstfeest te vieren.

Hij zette er een echte voederbak neer als kribbe voor het Christuskind, en liet er levende figuren bij plaats nemen, zelfs een ezel en een os. Want hij wilde “de herinnering oproepen aan het Kind in Bethlehem geboren, en zo goed mogelijk met eigen ogen de povere omstandigheden laten zien waarin het hoog heilige Kind daar lag: in een voederbak, tussen een os en een ezel”.

En ze kwamen, de mensen uit de omtrek. Ze bleven komen, geroerd en blij door de nieuwe manier waarop Kerstmis werd gevierd: niet in een kathedraal, temidden van voorname burgerij en geestelijkheid, maar buiten, in hún omgeving, tussen mensen op het land, met hun vee.

Met eigen ogen zagen ze hoe Gods zoon dichtbij kleinen en eenvoudigen is gekomen en hun leven heeft gedeeld. Zij voelden zich geëerd en gezien als nooit tevoren. De woorden ‘Voor kleine mensen is Hij bereikbaar’ werden levende werkelijkheid.

De onpeilbare liefde van God kreeg voor hen een heel menselijk en nabij gezicht.

De redder der wereld is klein begonnen. Niet aan de top maar aan de basis. Niet in de salon maar in de stal, in de werkplaats. Om daarmee te zeggen: hier moet ik zijn, daar waar mensen met elkaar beginnen en het leven opbouwen.

*

Lees hier de hele preek van Jozef Essing o.p. op het feest van de heilige familie in Zwolle.