11 December 2019

Het begint op de bodem van elke ziel

Ga naar overzicht

Deel op:

od begint klein, ook in ons, en doorbreekt allengs onze angsten, onmacht en bevangenheid – tot in een mate die de stoutste verwachtingen overtreft.

In de mystieke traditie wordt vaak gezegd dat Gods menswording zich uiteindelijk voltrekt op de bodem van iedere mensenziel. Daarom kunnen we zeggen dat de kracht, de wijsheid en rechtvaardigheid van deze telg ons allemaal ten deel vallen.

God begint klein, ook in ons, en doorbreekt allengs onze angsten, onmacht en bevangenheid – tot in een mate die de stoutste verwachtingen overtreft. In bijna paradijselijke termen schrijft de profeet erover. De wolf ligt naast het lam; de panter naast het boekje; het kalf, de leeuw, de beer, de jongen, de adder en de zuigeling: zij liggen bij elkaar en spelen met elkaar (Jes. 11,6-8).

Het ongelooflijke wordt waar. Wij mogen ook in die tuin spelen, als we ons overgeven aan de kiemkracht van Gods rijk in ons en onder ons en zo zelf groeien in kracht – te beginnen in deze advent.

*

Slot van de preek van Leo Oosterveen o.p. in het Oecumenisch City Pastoraat in de Stevenskerk in Nijmegen, op 8 december 2019. Lees hier de hele tekst.