24 December 2019

'Er zit een donkere kant aan Kerstmis'

Ga naar overzicht

Deel op:

n zijn eerste kerstbrief als magister van de Orde pleit Gerard Timoner ervoor om het verdriet en de leegte die we zelfs met Kerstmis voelen te erkennen, 'om Jezus, ons licht, door die duisternis te laten schijnen’.

De Filipino Gerard Francisco Timoner III (51) werd afgelopen zomer in Vietnam door het kapittel van de dominicanen gekozen tot magister van de Orde, voor negen jaar.

Hij vraagt in zijn brief aandacht voor de verwondheid van de wereld. Hij schrijft:

‘Soms hebben we de neiging om de verontrustende details van het kerstverhaal te “verbeteren”. De kerststal in onze kerken en kloosters lijkt een zacht en warm beeld te zijn van een liefhebbend en vredig gezin.

Maar als we even stoppen en erover nadenken, beseffen we dat het buitengewoon pijnlijk moet zijn geweest voor Jozef om dakloos te zijn in de plaats waar zijn familie vandaan kwam. Hij kon immers geen enkel familielid vinden dat hun een kamer voor de nacht kon geven, waardoor ze op zoek moesten naar een kamer in een herberg. Waarschijnlijk meed de familie van Jozef hem omdat hij een jonge vrouw had die zwanger raakte, nog voor ze waren getrouwd.

Ook moet het vreselijk moeilijk zijn geweest voor Maria om een kind te baren en te verzorgen in een stinkende stal, en dan een kribbe als wieg te hebben. En het moet angstaanjagend geweest zijn om te weten dat een koning zich zo onzeker voelde dat hij vele onschuldige kinderen liet doden en ook hun pasgeboren zoon bedreigde.

Er zit een “donkere kant” aan Kerstmis. Het maakt niet uit hoe groot of klein die is, het verdriet en de leegte die we voelen, zelfs tijdens Kerstmis, is deel van die duistere kant die we moeten erkennen om Jezus, ons licht, door die duisternis te laten schijnen.’

In zijn brief aan zijn broeders en zusters in de wereldwijde Orde der Predikers roept broeder Gerard ons op om te delen in de zending van Jezus, om licht te zijn voor elkaar en onze wereld.

Lees hier de hele tekst (met dank aan Antoon Boks o.p.). Klik hier voor het Engelstalige bericht op de website van de Orde.

Zie ook: Gerard Timoner gekozen tot magister

In de brief wordt ook Jacobus de Voragine genoemd, klik voor achtergrond.