05 November 2019

Paus Franciscus zachtmoedig?

Ga naar overzicht

Deel op:

r is een krachtmeting gaande tussen de paus en zijn critici. Journalist en lekendominicaan Jan van Hooydonk schrijft erover in Volzin.

Jan van Hooydonk o.p.

Dat paus Franciscus zich van de conservatieve kritiek bewust is, blijkt uit het feit dat hij sinds twee maanden enkele malen het ‘s-woord’  in de mond nam.

‘Ik bid dat er geen schisma komt, maar ik ben er niet bang voor’, aldus de kerkleider op de vraag van een journalist tijdens zijn laatste reis naar Afrika. ‘Wanneer je rigide gelovigen, priesters en bisschoppen ziet, liggen daar problemen achter die niet te maken hebben met de heiligheid waar het Evangelie het over heeft’, aldus de paus bij een andere gelegenheid.

‘We moeten dus zachtmoedig zijn tegenover hen die door dergelijke aandriften worden beproefd. Ze maken een moeilijke tijd door; we moeten ze daarbij met zachtmoedigheid vergezellen.’

Paus Franciscus zachtmoedig? Zijn critici zien eerder een jezuïet die wilskrachtig en onverschrokken zijn weg gaat. Ik kan alleen maar hopen dat hun kritiek hout snijdt.

*

Lees hier de hele tekst van Jan van Hooydonk uit het nieuwe nummer van het tijdschrift Volzin.