13 November 2019

Over ons herrezen leven

Ga naar overzicht

Deel op:

e hemel is een samenleven – we weten niet wat dat betekent, maar wel dat we ons niet zullen vervelen.

Antoon Boks o.p.

‘Het huwelijk zal in de komende wereld niet meer nodig zijn. We zullen allemaal met God verbonden zijn. De God die in staat is om kinderen uit stof te maken, uit droge botten, uit stukjes en beetjes van oprechte liefde, want God is geen God van doden, maar van de levenden en voor Hem zijn we allemaal levend.

We kunnen de opstanding niet bewijzen door rationele argumenten. Wat we in deze evangelielezing lezen, is dat Jezus door de dood heen ging en terugkwam. In sommige opzichten was Zijn herrezen lichaam als het onze: Hij at, sprak en kookte vis voor zijn discipelen. Maar Hij was heel anders: Hij kon verschijnen in een afgesloten ruimte, verdwijnen voor zijn tafelgenoten in Emmaus en niet onmiddellijk worden herkend door zelfs zijn beste vrienden.

Wanneer de Schriften over ons herrezen leven spreken, zijn ze rijk aan het beschrijven van ons samen zijn in een volmaakte vreugde. We zullen elkaar kennen, God kennen en gekend zijn door God.

Kennen betekent in de Bijbel een volledige ervaring van een ander in een rijke en intieme relatie. De hemel is immers niet statisch, maar een samenleven. We weten niet wat dat betekent, maar we krijgen hier wel een voorproef van en wanneer we dat doen, weten we dat we ons niet zullen vervelen.

Moge dat werkelijkheid blijven hier en in het hiernamaals.

*

Slot van de preek van Antoon Boks o.p. in de kloosterkapel van Huissen, 10 november 2019. Lees hier de hele tekst.