25 November 2019

Boekpresentatie: Among Digitized Manuscripts

Ga naar overzicht

Deel op:

p maandagmiddag 2 december presenteert dominicaan Cornelis van Lit in Leiden zijn boek over vernieuwend digitaal onderzoek naar oude manuscripten.

Cornelis van Lit is dominicaan in Rotterdam en PostDoc aan de universiteit van Utrecht. Hij is islamoloog en ‘digitale oriëntalist’. Dat betekent dat hij zich heeft gespecialiseerd in het toegankelijk en doorzoekbaar maken van oude manuscripten via digitalisering. Hij oogst daar internationaal erkenning mee.

Cornelis vertelt bij deze presentatie over hoe gedigitaliseerde manuscripten gebruikt kunnen worden bij actuele onderzoeksvragen, bijvoorbeeld in zijn eigen vak van studie van oude islamitische teksten. Hij put daarbij uit zijn recent bij Brill verschenen boek Among Digitized Manuscripts: Philology, Codicology, Paleography in a Digital World.

Krista Murchison (die Engelse en Franse middeleeuwse literatuur doceert aan de universiteit van Leiden) vertelt bij deze gelegenheid over het opmerkelijke verhaal van de collectie van manuscripten in Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de toespraken is er een kleine tentoonstelling van oriëntaalse en westerse manuscripten, en de gelegenheid nader kennis te maken met het boek. Wil je erbij zijn? Aanmelden kan hier.

Broeder Cornelis maakte ook een mooie (Engelstalige) samenvatting voor wie nader wil kennismaken met zijn boek, dat is hier te lezen.

Cornelis van Lit bij een presentatie in de Koninklijke Bibliotheek, eerder dit jaar.

De presentatie vindt plaats op
maandag 2 december 2019 van 15:15 – 17:00u

Universiteitsbibliotheek
Vossius Kamer
Witte Singel
2311 BG Leiden

Aanmelden kan hier

Eerder verscheen: Hoe maken we oude manuscripten toegankelijk?

Hieronder staat ook een ’tutorial’, een soort college op YouTube over de basis van ‘digital humanities’.