19 November 2019

'Aafke en haar kloostermannen'

Ga naar overzicht

Deel op:

uzikant, columnist en twitteraar Aafke Romeijn (32) dompelde zich deze zomer drie dagen onder in het kloosterleven in Zwolle. De vijf dominicanen die ze ontmoette maakten onverwacht grote indruk. Ze schreef er dit weekend over in het AD en tal van regionale kranten.

‘Samen met twee andere singer-songwriters ben ik uitgenodigd om drie dagen mee te draaien met de dominicanenbroeders die hier nog wonen. Zelf was ik nooit op het idee gekomen. Sterker: ik wist helemaal niet dat er nog broeders en zusters in Nederlandse kloosters wonen. Ik dacht dat kloostergemeenschappen inmiddels letterlijk waren uitgestorven. De jongste broeder die ik heb gekend, was een vriend van mijn opa, en hij is inmiddels alweer een jaar of tien dood.’

‘Ik was dan ook verbaasd toen ik werd gevraagd drie dagen te wonen en werken tussen de broeders, daar een nummer te schrijven over Maria en dat te spelen tijdens een kloosterconcert. Ik ben nieuwsgierig en zei ja.’

(…) ‘Het wordt me in de drie dagen klooster duidelijk dat de broeders die hier wonen in de jaren 60 hebben gestreden om de kerk opener te maken, liberaler. Om tussen de mensen te staan in plaats van erboven. En dat is precies wat ik hier voel. Dat geloof iets diep menselijks is dat troost biedt, rust, en verbinding. Waarin plaats is voor twijfel. Ik heb de laatste dominicanenbroeders in Zwolle in mijn hart gesloten. Ze zijn geïnteresseerd, belezen, jongensachtig en wijs tegelijk.’

Lees hier het hele artikel. Lees hier meer over Aafke Romeijn.

Eerder verscheen: Ga zitten voor de documentaire ‘Songs for Mary’

Hieronder de documentaire, als je klikt begint meteen het nummer van Aafke Romeijn.