03 Oktober 2019

Van Marienthal tot Mariadal

Ga naar overzicht

Deel op:

an de geschiedenis van de moniale zusters in Nederland is nu een rijk digitaal boek te bekijken. Beginnend bij het verhaal van de stichteres en met beelden van de laatste twee monialen van Nederland.

Moeder Gundisalva

Zusters Angela Schraven en Tarcisia Vermeulen reisden deze zomer naar het klooster in Arenberg, waar stichteres Anna Gottfring leefde. Dat is nu nog een dominicanessenklooster en tevens welness-centrum, maar dat is een ander verhaal.

Anna Gottfring, beter bekend als Moeder Gundisalva, werd geboren in Luxemburg en leefde van 1831-1898. Ze werd dominicanes maar wilde graag van een actieve zuster (de zogenaamde derde orde) moniale worden (de tweede orde – de broeders zijn de eerste orde). Monialen leven meer in een sfeer van stilte, gebed en afzondering. Ze kreeg daarbij hevige tegenstand van dominicaan Augustinus Keller, die de zusters als actieve congregatie wilde gebruiken.

Uiteindelijk werd Marienthal Mariadal en leefden de zusters monialen lange tijd in Venlo en daarna in Berg en Dal. De laatste twee moniale dominicanessen van Nederland wonen nu in Catharinahof, in Nijmegen-Neerbosch.

Will Sorée uit Venlo maakte een uitgebreid digitaal album, met verhalen, documenten en foto’s. Het is heel eenvoudig te bekijken en te doorzoeken. Klik hier voor dit digitale boek.

zusters schraven

Drie zusters en zussen: Francisca, Pia en Angela Schraven, in 1965. Francisca overleed in 2011. Pia ging naar Kameroen, zij overleed in 2013.

tarcisia bakt hosties

Zr. Tarcisia Vermeulen aan het hosties bakken, destijds een van de inkomstenbronnen van Mariadal.

zusters berg en dal refter

De refter van de zusters in Berg en Dal. Nu is deze ruimte de kapel van de broeders dominicanen die er wonen. Zie www.kloosterbergendal.nl