29 Oktober 2019

Professies voor jubilerende DLN

Ga naar overzicht

Deel op:

ondag 27 oktober deden twee nieuwe leden professie als lekendominicaan, één bekrachtigde haar professie en één stapte over van de Vlaamse leken. Op deze dag werd ook het 20-jarig bestaan van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland gevierd.

Anneke Grunder o.p.

‘Een stoet van getuigen’, dat was de titel van deze bijzondere professieviering. Op 24 oktober 1999 legden de eerste 19 mensen hun professie af als lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. Twintig jaar later heeft de DLN 62 leden.

Voorzitter Anneke Grunder memoreerde in haar opening hoe de DLN de afgelopen jaren heeft gezocht naar hoe in dit grotere verband met elkaar verbonden te zijn, hoe beslissingen te nemen en aan de eigen zending te werken. ‘In dankbaarheid kijken we terug op deze twintig jaar, in verbondenheid bouwen we verder.’

Corinne van Nistelrooij en Margot van Veen deden professie voor drie jaar, Anne van den Berg maakte de overstap van de Vlaamse Lekengemeenschap naar de Nederlandse en Ineke van de Par bekrachtigde haar professie.

Maak hier kennis met deze lekendominicanen.

0105

Anneke Grunder (1) en Jan van Hooydonk (2), de kring van zusters en broeders die de nieuwgeprofesten verwelkomen (3 en 4), Margot van Veen tijdens haar bekrachtiging, met Corinne van Nistelrooij op de achtergrond (5).

Jan van Hooydonk met naast hem de shawls die de lekendominicanen dragen.

Jan van Hooydonk o.p. wees in zijn verkondiging op het verhaal van Abraham en Sara, ergens aan het begin van de stoet van getuigen. ‘Als we professie doen, zeggen we daarmee ook dat we willen loslaten wat ons verhindert om een leven van barmhartigheid – van compassie – te leiden. We laten los om een nieuw leven te ontvangen.’

Geloof is daarbij essentieel, en dan vooral geloof als een levenshouding. ‘Persoonlijk was ik opgelucht toen ik ontdekte dat in het Bijbelse taalgebruik het woord “geloof” niet slaat op een stelsel van rationele overtuigingen, op een zogeheten geloofsleer dus. Het bijbelse woord “geloof” staat veeleer voor een spirituele houding. Het betekent in het Bijbelse spraakgebruik ‘vertrouwen’.

Lees hier de hele overweging.

0106

Margot van Veen krijgt haar dominicaanse shawl omgehangen (1), Corinne van Nistelrooij tijdens het uitspreken van haar persoonlijke professie (2), beelden van de Pax, de begroeting met de vredeskus (3 en 4), Ineke van de Par krijgt van promotor Gerard Braks o.p. een reistas als cadeau met een knipoog (4), de feestelingen (5).