10 Oktober 2019

Onder Zijn hoede

Ga naar overzicht

Deel op:

oelang moet ik nog roepen, Heer, terwijl Gij niet luistert?

Paul Minke o.p.

Onze vraag aan Jezus is dezelfde: versterk ons vertrouwen. Geef ons meer geloof. Want in beide worden we beproefd. Wellicht in uw persoonlijk leven en naar wat er gebeurt in kerk en samenleving, hoe mensen met elkaar omgaan en met onze planeet, de natuur. Ieder heeft daarvan voorbeelden in gedachten. Vreselijk toch!

Maar het ergst wordt ons geloven aangevochten wanneer het geloof ons geen troost geeft in dagen van verdriet, verlies of eenzaamheid, ons niet bemoedigt in dagen dat we ons radeloos en moe voelen, ons niet de vreugde geeft die ons zo vaak wordt voorgehouden.

Het ergst wordt ons vertrouwen aangevochten op momenten als God doof en gevoelloos lijkt voor al onze bidden en hopen als de Schrift ons niet langer meer vertrouwd maar vreemd klinkt, als we ons afgewezen voelen niet alleen door mensen maar ook door God.

Hoelang moet ik nog roepen, Heer, terwijl Gij niet luistert?
Hoelang moet ik de hemel nog geweld aandoen,
terwijl Gij maar geen uitkomst brengt?
Waarom laat Gij mij onrecht lijden en ziet Gij die ellende maar aan?

Er zijn tijden dat we dit gebed van Habakuk tot de onze maken.

Uit de preek van Paul Minke o.p. in de kloosterkapel van Huissen op 6 oktober 2019. Klik hier voor de hele tekst.