09 Oktober 2019

Spelen en preken

Ga naar overzicht

Deel op:

ntwapenend, eerlijk, eigen, divers, geestig, met risico’s en echte verbinding: zo klonken de reacties na de extra voorstelling van Cabaretiers en andere Predikers. Een kleine terugblik en een uitnodiging aan jullie, het publiek, om te reflecteren.

door Arjan Broers
Het project kwam voort uit de wens om na het jubileumjaar 2016 (het achtste eeuwfeest) elk jaar iets te doen dat zorgt voor zinnige en liefst spannende contacten met mensen die de zusters en broeders anders niet snel ontmoeten.

In 2017 waren we daarom aan het einde van het Lutherjaar in de Kloosterkerk in Den Haag, voor een namiddag met protestantse medegelovigen in een kerk waar de dominicanen ooit uit verjaagd zijn. In 2018 sloten we het jaar van Leeuwarden Culturele Hoofdstad af met de lokale PKN-kerk, die huist in de Jacobijnenkerk, ook een voormalige broederkerk.

De gezamenlijke besturen van de broeders, zusters en leken hadden nu de moed om dit project mogelijk te maken: een samenwerking met de Koningstheateracademie, HBO-opleiding voor cabaretiers in Den Bosch. De onderliggende wens was om met een verwante beroepsgroep samen te onderzoeken hoe je vorm geeft aan wat je te zeggen hebt en wat je wilt betekenen: een onderzoek naar roeping en engagement in deze tijd, die naar zingeving snakt.

Klik hier voor de achtergronden, links naar krantenberichten en de films over de koppels die aan hun deel van de voorstelling werkten.

0106

Een kleine 300 mensen bezochten maandag 7 oktober de tweede voorstelling, na de kleine theaterzaal in de Verkadefabriek in Den Bosch nu een grote kerk: de Dominicus in Amsterdam. Dit is geen katholieke kerk meer, maar in gebruik bij de zelfstandige oecumenische Dominicusgemeente. Het gebouw, ontworpen door lekendominicaan Pierre Cuypers, is een imposante ruimte met overal schilderingen en glas-in-lood van dominicaanse vrouwen en mannen.

De gretigheid van academie, cabaretiers en predikers was hartverwarmend. Er is een voorstelling ontstaan waarin ieder met haar en zijn talenten en thema’s aan bod kwam: zingend, grappend, dansend, predikend. Klik hier voor de films die gemaakt zijn in de aanloop, en hier voor een verslag in woord en beeld van de eerste voorstelling.

Zie ook www.dominicanen.nl/cabaretiers/

Cabaretiers ea Predikers 7 okt 2019 Adam door AB-93

Foto: Erik Borgman en Minou Bosua tijdens hun afsluitende deel van de voorstelling, aan de hand van de vijf geheimen van de rozenkrans.

Afsluitend herhaalden zij, eerst samen, toen met de andere spelers en tenslotte met het publiek:

Gevend – dragend – doordringend,
daarin wordt alles mogelijk.

Gegeven – gedragen – doordrongen,
mogelijk zit alles daarin.

Tekst van de opening

Arjan Broers

In de naam van de…

Ja, in de naam van wie of wat staan we hier?

Kijk. Het zit zo.
In de naam … van de dominicanen, de predikbroeders en –zusters, stapte ik naar de Koningstheateracademie. Daar ontmoette ik Anna Uit de Haag, de directeur.

Ik zei: zullen we cabaretiers en predikers elkaar laten ontmoeten over de vraag: wat heb je te zeggen? En wat wil je betekenen? En Anna zei, meteen, zonder aarzelen: JA!
Al wisten we nog niet hoe.

En toen we de cabaretiers en de predikers vroegen, zeiden ze allemaal: JA.
Al wisten ze allemaal nog niet hoe.

Ik vind dat bijzonder, in een tijd waarin zoveel JA MAAR klinkt. En zo ontzettend veel NEE.
JA schept ruimte. Dan komt er vorm. Dat inspireert.

Jullie zien vandaag manifestaties van JA. Dat bieden we jullie aan, om mee te nemen.

Dus: in de naam…

van de ruimte
en de vorm
en de inspiratie.

Cabaretiers ea Predikers 7 okt 2019 Adam door AB-39

De zaal loopt vol: twee van de spelers wachten af.

Ben je erbij geweest? Wil je reflecteren op wat je hebt gezien en gehoord? Op onderdelen of op de hele voorstelling? Of op het idee, of een ongebruikelijke combinatie als deze ons inzicht geeft in het religieuze aanvoelen van deze tijd?