14 Oktober 2019

Hoe maken we oude manuscripten toegankelijk?

Ga naar overzicht

Deel op:

ornelis van Lit, student-dominicaan, heeft een bijzonder specialisme dat zowel modern als klassiek is: hoe bestuderen we oude manuscripten met hulp van computers? Onlangs werd hij erover geïnterviewd. Een inkijkje.

Cornelis van Lit o.p.

Dominicanen houden zich al eeuwenlang bezig met nadenken over de consequenties van technologie: eerst de boekdrukkunst, toen radio en tv, en nu de vraag hoe: blijven we mens en christen in een digitale wereld?

Cornelis van Lit is islamoloog en ‘digitale oriëntalist’, zoals hij het noemt. Onlangs werd hij uitgebreid geïnterviewd in een Amerikaanse podcast (een radio-uitzending via internet), die door meer dan 100.000 mensen wordt beluisterd. De podcast heet TalkPython en gaat over het gebruik van de computertaal Python.

Het is ingewikkelde materie, maar daarom niet minder interessant. Het gaat over een aspect van zijn werk waarin Cornelis verkent hoe we computers kunnen gebruiken om manuscripten te bestuderen. Oude teksten die gedigitaliseerd worden kunnen ook doorzoekbaar worden. Het interview is hier te beluisteren en hier ook helemaal na te lezen.

Cornelis is niet de enige dominicaan in dit veld, er is een netwerk van broeders dat ‘Optic’ heet.

Cornelis AmsterdamKNAW

Tijdens een lezing bij de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen.

Cornelis licht toe: ‘In een digitale wereld kunnen we maar al te snel het verleden vergeten, dat verstopt zit in boeken en manuscripten. Dat verleden beslaat wel het overgrote deel van wie wij zijn. Zonder Jezus en de apostelen waren wij geen christen, en om die goed te verstaan ontkomen we evenmin aan de Kerkvaders, de Scholastici, de Renaissance- en Verlichtingsdenkers en de moderne theologen.’

‘In een tijd waarin waarheid een omstreden ideaal lijkt te zijn is het zaak om de juiste methoden te blijven hebben om die waarheid te vinden. Met gedigitaliseerde manuscripten ligt er een unieke kans om het verleden actueel te maken door het vliegensvlug te kunnen betrekken bij onze huidige discussies en interesses.’

Cornelis wordt in binnen- en buitenland uitgenodigd om over zijn werk te vertellen. Op 28 november verschijnt zijn boek Among Digitized Manuscripts: Philology, Codicology, Paleography in a Digital World bij Brill. Naast de papieren variant zal het boek gratis digitaal te verkrijgen zijn door subsidie van de Universiteit Utrecht. Meer informatie over het boek vind je hier en hier.

Cornelis: ‘Hoe precies om te gaan met die gedigitaliseerde manuscripten – dat is waar mijn boek een gids voor is. Zo stellen we ons in staat de tekenen des tijds te blijven ontwaren, ook als dit digitale tekens zijn, en blijven we in staat onszelf als mens (en als christen) te hervinden. Mijn boek is in eerste instantie gericht op specialisten die daadwerkelijk de geschiedenis induiken en de onderste steen boven willen krijgen. Het is pionierswerk.’

Klik hier voor de eigen website van Cornelis van Lit.

Cornelis workshop Leiden 2019

Bij een workshop aan de universiteit van Leiden.