20 September 2019

Symposium over de toekomst van spiritualiteit

Ga naar overzicht

Deel op:

aar draait het om? Zo heet het symposium over de toekomst van spiritualiteit dat op 9 november in Antwerpen wordt gehouden, vanwege het 75-jarig bestaan van tijdschrift TGL.

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Tijdschrift voor Geestelijk Leven voor het eerst verscheen. Het is opgericht door dominicanen en tot op vandaag is er een band met dominicanen en dominicaanse spiritualiteit en theologie.

TGL wil bij die gelegenheid niet zozeer terugblikken op de afgelopen 75 jaar, maar vooral vooruitblikken. Welke spiritualiteit is toekomstbestendig? In onze samenleving staat de religieus-spirituele taal van traditionele snit sterk onder druk. Niettemin hebben veel, zo niet alle mensen ervaringen met wat hen transcendeert, het ongehoorde en onuitsprekelijke, het al te pijnlijke of juist het supermooie.

Dat schreeuwt om articulatie, terwijl een adequate taal daartoe vaak ontbreekt. Gevolg: slecht toegang krijgen tot die ervaringen en er moeilijk samen over kunnen praten. Tijdens een symposium n.a.v. het jubileum wil TGL mensen aan het woord laten die vertellen over hun drijfveer, motivatie, inspiratie. Bevlogen mensen uit verschillende maatschappelijke velden. Welke veranderingen nemen we waar? Wat betekent dat voor religieuze mensen en daarbinnen voor religieuze professionals?

Deze middag wordt georganiseerd in samenwerking met SPES Forum en UCSIA. Dagvoorzitter en moderator is Sabine Denis, afgevaardigd bestuurder, SPES Forum.

Er zijn drie deskundigen gevraagd van buiten theologie en religie, uit de wereld van de wetenschap, het bedrijfsleven en de kunst.

Guido Vanheeswijck is momenteel gewoon hoogleraar aan het departement wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en deeltijds hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KULeuven.

Eric Holterhues werkt bijna 20 jaar in de financiële sector; eerst 17 jaar bij Triodos Bank en nu sinds twee jaar als directeur van Oikocredit Nederland, een internationale coöperatieve vereniging die in Zuid-Amerika, Azië en Afrika projecten financiert rond microfinancie- ring, duurzame energie en landbouw.

Lies Daenen is kunstenaar, filosofe en coach-procesbegeleider. Als creatieve, intuïtieve verbinder gedreven door de kracht en de schoonheid van het kwetsbare. Betrokken bij Cera, een financiële coöperatie met als missie ‘Samen investeren in welvaart en welzijn’ en bij SPES.

Datum: Zaterdag 9 november 2019

Locatie: Universiteit Antwerpen – Stadscampus Klooster van de Grauwzusters, Gebouw S, Lange Sint-Annastraat 7 2000 Antwerpen

Tijd: 13-17u

Inschrijven kan via de website van UCSIA en door het betalen van het inschrijvingsgeld van € 10,00 op rekening BE56 7350 0714 9288 (BIC/SWIFT-code KREDBEBE) van Universitair Centrum Sint-Ignatius, Prinsstraat 14, 2000 Antwerpen – België. Vermeld ‘colloquium 75 jaar TGL en naam deelnemer’