23 September 2019

'Houd je aan je woord'

Ga naar overzicht

Deel op:

e broeders van de communiteit van ons klooster hebben een open brief geschreven, gericht aan premier Rutte en aan de fracties van de Tweede Kamer.

door Jan Groot

‘Onderwerp is de onmenselijke leefsituatie van de Syrische vluchtelingen op vier Griekse eilanden. De broeders herinneren de premier en de Kamer aan de Nederlandse toezegging om een aantal van die vluchtelingen in ons land toe te laten. Aan die toezegging is tot op heden niet voldaan.

Ik moest in de aanloop naar deze zondag aan deze brief denken. Het zijn de Schriftteksten van vandaag én de Vredesweek die me ertoe brengen om hier over de brief te beginnen. Het gaat erin om betrouwbaarheid, ‘houd je aan je woord’, en om het lot van duizenden machteloze mensen, die maar moeten wachten en wachten.

De media zijn op dit moment – begrijpelijk en terecht – sterk bezig met de herdenking van 75 jaar bevrijding, en de Kamer heeft het druk met de miljarden die we als land zouden moeten besteden …. maar dat met die vluchtelingen, dat is een vergeten groot drama van vandaag dat maar voortduurt.

Laten we samen eerst eens kijken wat de Schriften ons te zeggen hebben.’

Begin van de overweging van pastor Jan Groot in de Dominicanenkerk Zwolle, 21 en 22 september 2019. Lees hier de hele tekst.

Lees hier een artikel uit De StentorZwolse kloosterbroeders roepen Rutte op: ‘Laat vluchtelingen toe uit Griekse kampen’

Klik hier voor de activiteiten vanuit kerk en klooster in de Vredesweek.