10 September 2019

Geloof onder voorwaarden

Ga naar overzicht

Deel op:

oeten we niet als eerste zeggen: God is gerechtigheid? Niet: God wíl gerechtigheid, maar God ís gerechtigheid?

Corinne van Nistelrooij

‘God is licht’, zeggen mensen soms. Of: ‘God is energie’, ‘God is schepping’. Waarschijnlijk kunnen we het hen wel na zeggen.

Maar moeten we na het lezen van het evangelie van vandaag niet als eerste zeggen: God is gerechtigheid? Niet: God wíl gerechtigheid, maar God ís gerechtigheid.

Het echte leven is ingewikkeld! Want staan we in zekere zin niet allemaal op bepaalde momenten voor gesloten deuren? Kunnen we niet verder, worden we beperkt door omstandigheden, door de situatie waarin we verzeild zijn geraakt, door de beperkingen waarmee we moeten omgaan. Of we oordelen over onszelf en over anderen.

Hoe geven we in die situatie de gerechtigheid een kans?

Misschien door ons leven te lopen zoals in een labyrint en waar we ‘gerechtigheid’ tot onze leidraad maken. Wellicht helpt ons dat als we afdwalen. Om zó steeds opnieuw de band tussen goedheid en geloven vorm te kunnen geven. Want concrete inzet voor medemensen, voor de wereld, maar ook voor onszelf blijkt hét wezenlijke onderdeel van een gelovig leven.

Dus de vraag is: proberen we een volgeling van Jezus te zijn op onze eigen voorwaarden? Op de manier waarop wíj het willen, die wij kiezen? Of zijn we bereid om het doen volgens voorwaarden die we niet zelf gekozen hebben? Volgens voorwaarden van anderen? Volgens Gods voorwaarden?

*

Uit de overweging van pastor Corinne van Nistelrooij van de Dominicanenkerk Zwolle, 25 augustus 2019. Lees hier de hele tekst