11 September 2019

Ga zitten voor de documentaire 'Songs for Mary'

Ga naar overzicht

Deel op:

rie artiesten verbleven drie dagen in het Dominicanenklooster Zwolle en maakten een lied voor Maria. Op 24 augustus gaven ze een concert in de kloostertuin. Nu is de documentaire uit: een verslag om tijd voor te nemen.

Door de bezuinigingen in het Zwolse klooster werd het succesvolle programma ‘Songs for Mary’ een jaar niet uitgevoerd. Programmamaker Bastiaan van den Berg wist nu met partners Hedon (concertzaal in Zwolle) en muzikantenorganisatie IDKsessions een nieuw ‘format’ te bedenken.

Kunstenaars broeder Dieleman, AWKWARD i en Aafke Romeijn gingen de uitdaging aan. Geïnspireerd op Maria, een verblijf in het klooster en gesprekken met broeders en Mariadeskundige Kirsten Notten schreven ze elk een nieuwe song.

De indrukwekkende documentaire duurt drie kwartier is van de hand van Jonathan Sipkema. Het is boeiend om te zien hoe open en nieuwsgierig de gasten zijn en wat ze teruggeven, wat aanspreekt en verstaan wordt, en wat niet. ‘U bent moeder, ik ben kind. Uw schoot is mijn geboortegrond. Uit u ben ik in vorm gegoten’, zingt bijvoorbeeld Broeder Dieleman. En ‘Het begint met jou. Jij bent iedereen tegelijk’, zingt Aafke Romeijn.

Dus: ga ervoor zitten en neem de tijd!

0103

Beelden van de voorstelling in de kloostertuin. Programmamaker Bastiaan van den Berg (1) opende de zomeravond.