14 September 2019

Dan maar stil gebed, in Bergamo

Ga naar overzicht

Deel op:

p vakantie in Bergamo stuitten lekendominicanen Gerard van Etten en Jan van Hooydonk op een klooster van de monialen die vondelingen opvangen. Maar de vondelingenton was even niet in gebruik en de vespers bleek op een ander moment.

Klik hier voor meer dominicaanse sporen.

door Gerard van Etten o.p.

In Bergamo stuitten we op een klooster van moniale dominicanessen met nog een heel bijzondere taak, namelijk de opvang van vondelingen. Helaas was de ton om de vondeling in te leggen vanwege technische storing even niet in gebruik.

De zusters hebben een museumpje ingericht met prachtige fresco’s, die ze uit het klooster verwijderd hebben en in een apart deel opgeslagen, om ze voor publiek toegankelijk te maken.

Dat kon in principe alleen op zaterdag en zondag. We zaten even in de kerk. Een zuster die daar driftig bezig was zag ons en opende meteen het traliehek om het altaar van dichtbij te bekijken. Ook belde ze een medezuster om het museum te openen. Ze spraken echter alleen Italiaans en wij spreken dat nauwelijks, dus we konden niet om toelichting vragen.

Het vesperbezoek mislukte. Op de kerk staat aangeplakt dat het om 18.00 uur is, maar we ontdekten dat het die dag een uur later begon. De dag erna waren we er weer om 18.00 uur. De zuster van het museum zag ons, maar hoelang we ook wachtten, de vespers begon niet. Dan maar stil gebed.

Bergamo-monialen-84244

Deze zuil verwijst naar de ton waar kinderen in te vondeling gelegd kunnen worden.

Bergamo-monialen-84300

Een ton die helaas even stuk was.

Bergamo-monialen-84652

0106

Een indruk van fresco's en andere bezienswaardigheden uit het kleine museum van de monialen. Klik op het driehoekje om de verzameling te zien.